ЗСУ взяли під контроль село у сірій зоні Донецької області – ЗМІ

На сході України з 2014 року триває війна
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook
Збройні сили України, ймовірно, повернули під контроль українського уряду село Старомар'ївка, розташоване у сірій зоні Донецької області. Про це повідомило 26 жовтня видання  "Бабель", посилаючись на джерела у Міністерстві оборони України.

Видання звернуло увагу, що російські пропагандисти та підконтрольні бойовикам ЗМІ сьогодні почали повідомляти про взяття Старомар'ївки українськими військовими.

Джерела "Бабеля" у Міноборони підтвердили це. За їхніми даними, українські військові зайшли до села 25 жовтня та закріпилися там.

Старомар'ївка розташована у нульовій, або сірій, зоні, повідомляли на сторінці ЮНІСЕФ у Facebook у серпні 2020 року. Там мешкає 150 осіб, семеро з них – діти.

Старомар'ївка розташована біля села Гранітне, їх розділяє річка Кальміус. До війни між ними був автомобільний міст, але його розбомбили у 2014 році, зараз села з'єднує пішохідний міст, пише "Бабель". Мешканці Старомар'ївки ходили до Гранітного до магазину та лікарні, діти відвідували школу на підконтрольній Україні території, село переважно україномовне.

Контекст:

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей,  з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри оприлюднені Україною факти та докази.