Зеленський: 252 дні тому Росія вимагала гарантій безпеки від США. Після восьми місяців війни у Кремлі вимагають цього від України. Разючі зміни

Війна Росії проти України "зазнала провалу", зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua
Російська агресія зазнала провалу в Україні. Про це 2 листопада у вечірньому відеозверненні, яке опублікували у Facebook Офісу президента, заявив глава Української держави Володимир Зеленський.

Президент РФ Володимир Путін у розмові з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом 1 листопада висунув вимогу до української сторони щодо "реальних гарантій неухильного дотримання Стамбульських домовленостей, зокрема, про невикористання гуманітарного коридору з військовою метою", написали у Кремлі.

"252 дні тому Росія вимагала гарантій безпеки від Сполучених Штатів Америки. Після восьми місяців російської так званої спеціальної операції у Кремлі вимагають гарантій безпеки від України. Це справді разючі зміни, – сказав Зеленський. – Це показує і те, якого провалу зазнала російська агресія, і те, наскільки ми з вами міцні, коли зберігаємо єдність. Мільйони українців та українок, що воюють і працюють заради нашої свободи. І мільйони людей у всьому світі, які допомагають нам протистояти російському терору".

Контекст:

Ердоган розповідав, що 1 листопада провів із Путіним переговори щодо "зернової угоди", про зупинення участі в якій Москва оголосила 31 жовтня.

РФ після переговорів із турецькою стороною повідомила, що повертається до "зернової угоди". В Офісі президента України після цього зазначили, що західним лідерам варто "винести урок із зернової "османської дипломатії". "Шантажист із російським корінням завжди поступається тим, хто сильніший і вміє чітко аргументувати непохитну позицію. Шлях до "умиротворення" агресора лежить лише через розумну демонстрацію сили", – наголосив радник глави ОП Михайло Подоляк.

Зеленський під час розмови з Ердоганом увечері 2 листопада подякував президенту Туреччини "за активну участь у збереженні "зернової угоди".