Зеленський анонсував розмову із Шольцом. За її підсумками стануть відомі деталі про постачання Німеччиною ЗРК Patirot та БМП Marder

Зеленський проведе розмову із Шольцом (на фото) 6 січня
Фото: ЕРА
6 січня президент України Володимир Зеленський проведе переговори з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Про це він розповів у своєму зверненні, опублікованому 5 січня.

Зеленський говорив про свої переговори зі світовими лідерами, які провів упродовж дня, – із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, із президентом Латвії Егілсом Левітсом, прем'єр-міністрами Хорватії, Данії та Іспанії – Андреєм Пленковичем, Метте Фредеріксен та Педро Санчесом.

За словами президента, його бесіда з прем'єром Хорватії була "не лише змістовною, як завжди, а й доволі натхненною".

"Я почув повну підтримку нашої держави, а також почув готовність Хорватії бути лідером у реалізації саме тих кроків, які гарантують повернення елементів безпеки Україні та загалом Європі. Хорватія готова бути лідером у тих зусиллях, які необхідні для очищення нашої землі від російських мін і снарядів, що не розірвалися", – розповів він.

Із президентом Латвії Зеленський говорив про формулу миру, про відповідальність РФ за агресію та злочини проти України й українців, про "повну силу Статуту ООН" та про "шлях, який має пройти весь наш континент, щоб після поразки російської агресії була гарантована по-справжньому надійна безпека".

З Ердоганом Зеленський обговорював продовольчу безпеку, ядерні загрози з боку РФ і говорив із ним про динаміку в Чорноморському регіоні – за словами президента України, "господарі Росії зараз у доволі відчайдушному становищі через поразки окупантів на фронті й готові до різноманітних маніпуляцій".

"Я дякую президенту Ердогану за підтримку нашої держави й необхідності саме чесного відновлення безпеки України та всієї Європи на основі відновлення нашої територіальної цілісності", – наголосив він.

Розмову із прем'єр-міністром Іспанії Зеленський назвав "дуже змістовною та вчасною", вона відбулася напередодні восьмого засідання контактної групи з надання Україні оборонної допомоги у форматі "Рамштайн".

"Окремо хочу сьогодні подякувати президенту [США Джо] Байдену та канцлеру Шольцу за рішення посилити нашу оборону, дуже вагоме рішення. Матимемо ще одну батарею Patriot і потужну бронетехніку – це справді велика перемога для нашої держави. Усі деталі, терміни будуть завтра, після моєї розмови з паном канцлером", – резюмував Зеленський.

Контекст:

Шольц і Байден 5 січня провели телефонну розмову, за підсумками якої стало відомо, що США передадуть Україні БМП M2 Bradley, Німеччина – БМП Marder та батарею ЗРК Patriot.