Зеленський: Нетаньяху точно може допомогти з протиповітряною обороною. Не хочеться, щоб Ізраїль балансував між Україною і Росією у війні

Зеленський розповів, що в нього була одна розмова з Нетаньяху (на фото)
Фото: EPA
Новий уряд Ізраїлю може допомогти Україні системами ППО. Про це 30 листопада під час NYT DealBook Summit заявив президент України Володимир Зеленський. Відеозапис інтерв'ю із Зеленським опубліковано у Facebook Офісу президента.

"У мене була одна розмова з прем'єр-міністром [Біньяміном] Нетаньяху з того моменту, як він став прем'єр-міністром Ізраїлю, знову став... Ми чекаємо підтримки Ізраїлем нашої держави. Не хочеться... щоб вони балансували між Україною і Росією в цій війні... Це кривава війна. Після того, як було застосовано... 550 іранських дронів проти нашої держави, наших людей, енергетичної інфраструктури. Він знає всі деталі і точно може допомогти з протиповітряною обороною", – сказав Зеленський.

За його словами, системи ППО – це "не зброя, яка атакує РФ".

"Тому не треба тут шукати компроміси. Це захист людей. Якщо він [Нетаньяху] хоче просто зберегти свої відносини особисто з відносинами президента [РФ Володимира] Путіна, тоді він може продовжувати цей напрям. А якщо він хоче зберегти історичні відносини Ізраїлю та українського суспільства, то, мені здається, треба робити максимум для того, щоб зберегти більше людей", – резюмував Зеленський.

Зеленський провів телефонну розмову з Нетаньяху, чия партія "Лікуд" перемогла на парламентських виборах в Ізраїлі, 7 листопада. Під час розмови глава держави побажав Нетаньяху успішно сформувати новий уряд.

"Думаю, для всіх зрозуміло, на чому наголошує Україна і які безпекові акценти робить Ізраїль. Вірю, що можемо значно посилити наші держави. Тим більше, що загрози для нас споріднені", – сказав Зеленський у вечірньому відеозверненні 7 листопада.

Нетаньяху очолював уряд Ізраїлю двічі – з 1996-го до 1999 року і з 2009-го до 2021 року, обіймаючи цю посаду найдовше в історії країни – 15 років і три місяці.

Контекст:

У жовтні 2022 року Нетаньяху заявляв, що виступає проти того, щоб передавати Україні ізраїльську зброю, тому що вона "може опинитися в руках ворогів єврейської держави". За його словами, нинішня політика Ізраїлю щодо війни в Україні є "розсудливою" і передбачає приймання біженців та надання гуманітарної допомоги. За кілька днів він заявив, що готовий розглянути питання щодо надання Україні зброї у разі, якщо він знову вступить на посаду глави уряду.