Зеленський пообіцяв регіонам, які залежать від Каховського водосховища, забезпечення питною водою, а також "зберегти всі основи для життя"

Світ буде з Україною, запевнив Зеленський
Фото: president.gov.ua
Влада забезпечить питною водою жителів регіонів, які залежать від Каховського водосховища.

Про це 7 червня у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook ОПУ, повідомив президент України Володимир Зеленський.

"В усіх областях, районах, містах і селах, де це необхідно. Де зараз підвезення питної води, будуть зроблені всі необхідні системи постачання. Сталість постачання – це головний принцип", – сказав глава держави.

За словами Зеленського, партнерів України повністю поінформовано про те, що відбувається у країні після підриву росіянами Каховської ГЕС, і про те, якої допомоги Україна потребує.

"Світ буде з нами, – запевнив президент. – Якими б не були економічні, соціальні, екологічні наслідки цієї катастрофи, усі основи для життя будуть збережені. Херсонщина, Миколаївщина, Запорізька, Дніпропетровська області – ми бачимо всю проблематику і зробимо і можливе, і неможливе, щоб створені окупантами проблеми були вирішені".

Зеленський наголосив, що прямим обов'язком представників держави й місцевої влади в усіх постраждалих регіонах є допомога людям.

"Від уряду і ДСНС до обласної влади, місцевих громад – усі по максимуму задіяні в тому, щоб урятувати й захистити якнайбільше людей. Кожен має сприймати це завдання особисто. І я дякую тим, хто сприймає його саме так! Дбаємо про одне одного і про Україну!" – резюмував президент.

Контекст:

Уранці 6 червня ОК "Південь" сил оборони України повідомило про підрив росіянами Каховської ГЕС. За даними "Укргідроенерго", унаслідок підриву машинного залу зсередини Каховську ГЕС зруйновано повністю, відновити її неможливо.

За даними Херсонської ОВА, унаслідок техногенної катастрофи може бути затоплено приблизно 80 населених пунктів. В області оголосили евакуацію.

Зеленський говорив, що підрив дамби Каховської ГЕС – найбільша рукотворна екологічна катастрофа в Європі за десятки років. За інформацією Офісу президента, унаслідок вибуху у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

У Херсонській ОВА вранці 7 червня заявили, що інтенсивність підтоплення падає, але вода ще прибуватиме. На той момент було затоплено 1852 будинки на правобережній частині області.

За словами Зеленського, "абсолютно катастрофічна ситуація" на окупованій лівобережній частині Херсонської області. Окупанти просто кинули людей без води, на дахах будинків у затоплених громадах, зазначив президент.

Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив 7 червня, що Каховську ГЕС підірвали за вказівкою із Кремля, з кабінету президента країни-агресора РФ Володимира Путіна.