Зеленський пов'язує ескалацію ситуації на Донбасі зі спробами тиснути на Україну на переговорах ТКГ

Зеленський із послами відвідав Донецьку область
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що протягом останніх тижнів фіксують зростання кількості обстрілів на Донбасі з боку російських окупантів.

Президент України Володимир Зеленський пов'язує ескалацію ситуації на Донбасі зі спробами тиснути на українську сторону на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулюванню конфлікту на сході країни. Про це 11 лютого повідомляє сайт Офісу президента.

Зеленський зазначив, що протягом останніх тижнів кількість обстрілів зросла. Водночас він додав, що "перемир'я" необхідно продовжувати.

"Сьогодні минає рівно 200 днів, як ми домовилися про режим всеохопного припинення вогню. І всі ми бачимо, що кількість обстрілів останнім часом із боку бойовиків збільшилася. Однак як би скептично хтось не ставився до слова "перемир'я", режим припинення вогню потрібен і є досягненням. Це врятувало реальні життя наших військових і цивільних", – заявив глава держави.

Він нагадав, що на Донбасі 2018 року загинув 121 військовослужбовець, 799 було поранено, 2019 року було вбито 100 військовослужбовців, а поранено 507, минулого року загинуло 50 військовослужбовців, а 338 дістали поранення. 

Під час робочої поїздки в Донецьку область із послами західних країн Зеленський ушанував пам'ять українських військових, загиблих у боях за Авдіївку 2017 року. 

2014 року, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного та всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Зеленський зазначав, що Об'єднані сили відповідатимуть на ворожі обстріли й після набуття перемир'ям чинності.

Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Штаб операції Об'єднаних сил неодноразово повідомляв, що противник веде снайперський вогонь.

Сьогодні бойовики відкрили вогонь із боку окупованої Горлівки Донецької області. Снайпер окупантів убив українського військовослужбовця.

За даними "Новинарні", у січні на сході України загинуло троє військовослужбовців. До сьогодні стільки ж загиблих, за підрахунками журналістів, було й у лютому.