Зеленський повідомив про перекидання додаткових підрозділів сил оборони в район Бахмута і Соледара

Зеленський повідомив, що Сирський сьогодні об'їхав позиції ЗСУ поблизу Бахмута та Соледара і "на місці організовував кроки, які необхідні для зміцнення нашої оборони"
Фото: president.gov.ua
Бахмут і Соледар Донецької області – одне з найкривавіших місць на фронті, обидва міста частково зруйнували окупанти (Соледар більшою мірою). Про це президент України Володимир Зеленський розповів у своєму вечірньому зверненні, яке опублікували 8 січня.

Зеленський зазначив, що упродовж минулого тижня ситуація на фронті суттєво не змінилася.

"Бахмут тримається, попри все. І хоча більша частина міста зруйнована російськими ударами, наші воїни відбивають там постійні спроби російських наступів. Соледар тримається. Хоча там іще більше руйнувань і дуже тяжко. Немає такого клаптика землі біля цих двох міст, на якому б не віддав своє життя окупант за божевільні ідеї господарів російського режиму. Це одне з найбільш кривавих місць на фронті", – сказав він.

Сьогодні командувач Сухопутних військ ЗСУ і командувач східного угруповання військ генерал-полковник Олександр Сирський відвідав позиції українських військових, які тримають оборону на підступах до Бахмута і Соледара, розповів Зеленський.

"Він відзначив бійців нагородами за стійкість. На місці організовував кроки, які необхідні для зміцнення нашої оборони. Зокрема, перекидання додаткових підрозділів. І посилення вогню по окупантах, – додав Зеленський. – Треба розуміти, що всі наші позиції, всі наші дії в обороні взаємопов'язані, і від стійкості та ефективності дій у кожній точці фронту залежить стійкість та ефективність дій на фронті загалом. Я дякую всім нашим захисникам і захисницям, які діють саме так, які усвідомлюють, що їхня особиста стійкість, їхня особиста міцність і результативність дають стійкість, міцність і результативність усій державі. Ми обороняємо всю державу, де б за неї не відбувалися бої".

Контекст:

Генеральний штаб ЗСУ наприкінці грудня 2022 року зазначав, що противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на лиманському, бахмутському й авдіївському напрямках у Донецькій області.

Швидкість просування російських військ поблизу Бахмута сповільнилася останніми днями, повідомив американський Інститут вивчення війни 25 грудня. Росія навряд чи досягне значного прориву під Бахмутом найближчими тижнями, прогнозувала 3 січня 2023 року британська розвідка.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 3 січня у розмові з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі розповів, що на ділянці Соледар –  Бахмут – Майорськ ситуація залишається складною, ворог "фактично по трупах своїх" намагається просуватися вперед.

ЗСУ зірвали плани окупантів захопити Соледар і оточити Бахмут до 26 грудня, але наступ росіян на Донбасі триває, наголошував Сирський 4 січня.