Зеленський приїхав до Авдіївки і вручив українським захисникам нагороди на передовій

Зеленський на фронті вручив нагороди українським захисникам
Фото: president.gov.ua
Під час робочої поїздки в Донецьку область президент України Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських захисників в Авдіївці. Про це повідомила 18 квітня пресслужба Офісу президента.

"Глава держави заслухав доповідь командувача оперативно-тактичного угруповання "Донецьк" щодо ситуації в районі його відповідальності", – ідеться в повідомленні.

Зеленський поспілкувався з військовослужбовцями морської піхоти, десантно-штурмових, механізованих і артилерійських підрозділів і подякував їм за службу.

"Маю честь сьогодні бути тут, подякувати вам за службу, за те, що бороните нашу землю, Україну, наші сім’ї. Вітаю вас зі святами, з Великоднем, і бажаю вам лише перемоги – того, чого бажаю кожному українцю, що дуже важливо для нас усіх", – цитує Зеленського пресслужба ОП.

Учасники зустрічі вшанували пам'ять загиблих захисників України хвилиною мовчання.

"Президент вручив військовослужбовцям державні нагороди. Захисники отримали ордени Богдана Хмельницького ІІ і ІІІ ступенів, а також ордени "За мужність" ІІ і ІІІ ступенів", – зазначили в ОП.

Військові подарували главі держави військовий коїн (лімітовану пам'ятну монету), шеврон і дошку із символікою 110-ї окремої механізованої бригади.

Зеленський оприлюднив у Telegram відео з Авдіївки.

Контекст:

Найінтенсивніші бої зараз точаться на Донбасі. За даними британської розвідки станом на 20 березня, російські окупанти упродовж останніх трьох тижнів поступово просувалися навколо Авдіївки.

Їм "украй необхідно" оточити Авдіївку, щоб продовжити штурм Вугледара Донецької області, який забуксував, пояснив 19 березня начальник об'єднаного пресцентру сил оборони таврійського напрямку полковник Збройних сил України Олексій Дмитрашківський. За його словами, Авдіївка може стати другим Бахмутом.

Начальник міської військової адміністрації Авдіївки Віталій Барабаш 22 березня наголосив, що "росіяни мають "шалені втрати" на півночі від міста. Дмитрашківський 10 квітня уточнив, що щодня під Мар'їнкою й Авдіївкою окупанти втрачають до двох рот особового складу.

Генштаб ЗСУ постійно повідомляє про запеклі бої за Мар'їнку Донецької області. Разом з Авдіївкою і Бахмутом Донецької області Мар'їнка зазнає атак окупантів найчастіше. За даними британської розвідки, російські війська на початку квітня посилили атаки на Мар'їнку із застосуванням танків і бронетехніки. Водночас, як повідомив 8 квітня американський Інститут вивчення війни, російський наступ на Авдіївку "захлинувся".

10 квітня Дмитрашківський повідомляв, що окупанти хочуть заблокувати Авдіївку й захопити Мар'їнку, щоб у разі успіху рухатися далі на Курахове Донецької області.