Зеленський надав польському Перемишлю почесне звання "Місто-рятівник"

Перемишль здобув почесну відзнаку за всебічну допомогу українцям
Фото: depositphotos.com
Президент України Володимир Зеленський підписав указ №484/2022 про надання польському місту Перемишль почесної відзнаки "Місто-рятівник", повідомили в Офісі президента 11 липня.

В указі йдеться, що відзнаку надано "за виявлені гуманізм, милосердя і солідарність з українським народом, всебічну допомогу громадянам України, які вимушено залишили батьківщину внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, а також вагому підтримку України у захисті її незалежності та суверенітету".

В Офісі президента наголосили, що цим званням в Україні "вшановують безпрецедентну солідарність місцевої влади, жителів та волонтерів Перемишля з українським народом".

Зеленський повідомив, що ввів спеціальне почесне звання "Місто-рятівник" для міст – партнерів України, 22 травня. Перемишль став другим після польського Жешува містом, якому надали цю почесну відзнаку.

УНІАН називає Перемишль "чи не найбільшим хабом для біженців у Польщі": через близькість до кордону місто слугує для українців "брамою до Європи".

Контекст:

За інформацією ООН, від початку повномасштабного вторгнення РФ кордон України та Польщі перетнуло приблизно 4,5 млн українських біженців, 1,2 млн українців зареєструвалися у країні для участі у програмі тимчасового захисту. Як говорив Зеленський, Польща робить усе, щоб вони почувалися не біженцями, а "як удома". Також Польща надає Україні військову допомогу.

На думку Зеленського, у відносинах України та Польщі зараз найвищий рівень довіри та співпраці "не просто за десятки років, а за життя багатьох поколінь наших народів".