Зеленський про удар по Запоріжжю: Це зробили нелюди. Вони відповідатимуть. Перед законом і перед людьми

Зеленський: У Москві сьогодні відбувся черговий фарс. Говорили про Запоріжжя. Коли самі у Запоріжжі влаштували таке. Нелюди
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські військові відповідатимуть перед законом за ракетний удар по цивільній автомобільній колоні у Запоріжжі, внаслідок якого загинуло щонайменше 30 людей. Про це він сказав у зверненні 30 вересня, яке опублікував Офіс президента.

"Ворог розпочав цей день зі свідомого й абсолютно прорахованого вбивства українців у Запоріжжі. Ракетний удар по цивільній автоколоні. Станом на цей час 30 загиблих. Майже 100 поранених і травмованих", – сказав Зеленський.

Він наголосив, що російські військові знали, куди влучать їхні ракети.

"Це зробили нелюди. Від першого до останнього – від того, хто віддав цей наказ, і до всіх, хто виконав цей наказ. Вони відповідатимуть. Обов'язково. Перед законом і перед людьми", – пообіцяв президент.

Він також зазначив, що сьогодні у Москві відбувся "якийсь там черговий фарс".

"Щось там відзначали. Щось там скандували. Співали на площі. Говорили про Запоріжжя... Коли самі ж у Запоріжжі влаштували таке. Нелюди. Вічна пам'ять усім загиблим від російських терактів!" – сказав президент.

Глава держави наголосив, що українці впевнені у своїй перемозі.

"Саме тому ми перебрали ініціативу у війні. Саме тому ми досягаємо відчутних результатів на полі битви... Ми залишаємося людьми й здобуваємо підтримку від людей від усіх людей світу. Від кожного й кожної, хто відчуває біль, коли дізнається про свідоме вбивство ні в чому не винних людей", – зазначив він.

Контекст:

Уранці 30 вересня росіяни вдарили ракетами по гуманітарній колоні на околиці Запоріжжя, де збирався транспорт для виїзду на окуповану територію України.

За даними Офісу президента, Росія випустила 16 ракет С-300. У поліції повідомили, що ракети були модернізованими, їхній радіус вибухової хвилі набагато більший, ніж у звичайних.

За останніми даними, внаслідок удару загинуло 30 людей, зокрема діти 11 й 14 років. Поранено 88 осіб (серед них цивільні та поліцейські), поранення дістала трирічна дівчинка.

Виїзд на тимчасово окуповану територію через Запоріжжя припинили на невизначений строк.

Запорізька ОВА оголосила 1 жовтня днем жалоби у Запоріжжі й області.