Зеленський розповів, скільки іранських дронів росіяни використали в Україні

За інформацією Зеленського, окупанти випустили по Україні приблизно 400 іранських дронів
Фото: president.gov.ua

Російські окупанти вже запустили по українській території приблизно 400 іранських дронів-камікадзе. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 26 жовтня під час спільного брифінгу із президентом Гвінеї-Бісау Умару Сісоку Ембало, відеозапис якого Зеленський опублікував у Telegram.

"Приблизно 400 іранських дронів уже були використані проти цивільного населення України... Проте я вдячний нашим військовим, 60–70% були збиті. Це непоганий результат, але я співчуваю всім, хто втратив рідних через застосування іранських дронів", – заявив український лідер.

Контекст:

Росія застосовує в Україні щонайменше два види іранських БПЛА – дрони-камікадзе Shahed-136 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6. Росіяни перефарбували БПЛА у свої кольори й назвали їх "Герань-2".

За даними начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова, наразі Росія замовила в Ірану майже 1700 всіх типів дронів. За його інформацією, до 22 жовтня окупанти застосували в Україні 330 Shahed-136 (приблизно 220 із них збили). Повітряні сили ЗСУ 23 жовтня уточнили, що збито на той момент було 273 іранські дрони.

Іран заперечує постачання дронів російській армії. Він висунув вимогу до України надати документальні підтвердження, що РФ застосовує іранські дрони на війні.

Президент України Володимир Зеленський звинуватив Тегеран у брехні. У МВС України заявили: українські захисники "приземляли" цілі комплекси цих БПЛА і там чітко видно, "звідки вони і які там комплектуючі".

Підтверджує використання Росією іранських дронів і НАТО. За участь в агресії РФ проти України ЄС і Великобританія 20 жовтня запровадили санкції проти Ірану.