Зеленський розповів, який формат переговорів із РФ він допускає наприкінці війни

Україна готова вести переговори лише з тими представниками РФ, хто гарантує виведення російської армії без бою – президент
Фото: president.gov.ua
Переговори з Росією можливі лише за умови повного виведення її військ з України. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 31 березня на спільному брифінгу з лідерами Молдови, Словаччини, Словенії і Хорватії, запис якого опублікував у YouTube Офіс президента.

За його словами, Київ запропонував формулу миру, де "є абсолютно конкретна послідовність дій, яка однозначно приведе до закінчення війни". Тому що Україна та її союзники хочуть миру.

"Ми не підтримуємо війну, ми підтримуємо перемогу як наслідок цієї війни... Авжеж, буде фіксація закінчення війни. Але тільки за цим великим столом будуть сидіти порядні країни. Представник РФ? Мені складно уявити, хто на той час це буде. Той, хто без бою спочатку виведе всі війська з нашої території. Тоді починається дипломатичний формат", – описав імовірний вигляд майбутніх переговорів Зеленський.

У тому разі, якщо українські захисники й надалі силою вибиватимуть окупантів зі своєї землі, то з такими людьми нема про що говорити загалом, зазначив президент.

"Тому що ми втратимо людей. Буде велика кількість жертв. Про що із цими людьми в цілому говорити? Вони мають бути ізольованими, нерукопожатними. Ось і все", – підсумував він.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Фактично РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частину Донецької і Луганської областей.

У квітні 2022 року сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської і Харківської областей. Найінтенсивніші бої тривають цієї зими на сході України.

Переговори про закінчення війни Україна та Росія вели на рівні делегацій. У лютому – березні 2022 року відбулися чотири очні раунди, також делегації зустрічалися у відеоформаті.

Переговорний процес припинено, бо з російської сторони немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України 17 травня.

У Кремлі неодноразово вимагали капітуляції і прийняття умов РФ. Президент Росії Володимир Путін вимагав від України припинити вогонь і негайно сісти за стіл переговорів, відкинувши, що повернення Україні її територій буде на порядку денному.

В інтерв'ю CNN, яке вийшло у вересні, Зеленський заявив, що не бачить можливостей для переговорів із Путіним.

Українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року українських територій, зокрема Криму. Зеленський не відкидав визволення півострова у невійськовий спосіб.