Зеленський відповів на петицію із закликом позбавити громадянства суддю Львова

Зеленський подякував усім, хто підтримав петицію, "за активну громадянську позицію
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 28 жовтня відповів на петицію із закликом позбавити українського громадянства суддю Богдана Львова, який очолював Касаційний господарський суд Верховного Суду.

Ініціатор петиції – депутатка Київради від "Голосу" Аліна Михайлова.

Президент подякував усім, хто підтримав петицію, "за активну громадянську позицію".

"Мною дано доручення комісії з питань громадянства при президентові України вивчити порушене в електронній петиції питання, перевірити наявність підстав для припинення громадянства України Богдана Львова та за результатами розгляду ухвалити відповідне рішення. Про результати розгляду порушених питань автора електронної петиції буде поінформовано", – ідеться у відповіді.

Контекст:

У розслідуванні проєкту "Радіо Свобода" "Схеми", опублікованому 15 вересня, стверджували, що Львов має не лише українське громадянство, а й російське. Журналісти зазначили, що у 2017 році, коли Львов брав участь у конкурсі на посаду судді, він вказав в анкеті, що громадянства іншої країни у нього немає, але це не відповідає дійсності.

Також журналісти "Схем" знайшли двокімнатну квартиру на Ленінградському шосе у Москві, якою володіють навпіл, як стверджують, теща українського судді та його дружина Інна Львова. Суддя також мав частку у цій квартирі, але передав її у власність дружині за договором дарування, укладеним у 2012 році.

16 вересня Верховний Суд обмежив Львову доступ до державної таємниці, а 26 вересня СБУ позбавила його допуску до неї. 

Сам Львов 26 вересня заявив, що один із документів у розслідуванні проєкту "Радіо Свобода" "Схеми" є фальшивим. Проте 3 жовтня СБУ підтвердила наявність у судді російського паспорта.

Верховний Суд 3 жовтня провів засідання щодо Львова, але не зміг його звільнити – не вистачило одного голосу. 5 жовтня голова Верховного Суду Всеволод Князєв відрахував суддю Львова зі штату КСС ВС.