Зеленський уперше показав наслідки удару окупантів по Дніпровській ГЕС. Відео

Зеленський продемонстрував руйнування машинного залу ДніпроГЕС після ракетного удару окупантів
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський опублікував 27 березня в Instagram відео з наслідками російських ракетних ударів по Дніпровській ГЕС у Запоріжжі.

У відеорепортажі про зустріч Зеленського з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі кілька секунд демонструють приміщення машинного (турбінного) залу електростанції з наслідками прильоту, зокрема пробитим перекриттям, розбитими стінами й вибитими вікнами.

Пресслужба Офісу президента, публікуючи звіт про зустріч Зеленського і Гроссі, назвала руйнування споруд та енергетичного обладнання ДніпроГЕС унаслідок російських ракетних ударів по цьому об'єкту критичної інфраструктури "значними".

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Про удар по Дніпровській ГЕС стало відомо 16 грудня. Про нього написав нардеп Олексій Федієнко, опублікувавши в Telegram скрін відео із соцмереж, на якому знято пожежу після ймовірного влучання ракети в ГЕС. Невідомо, скільки саме ударів завдала по ДніпроГЕС Росія під час масованих ракетних атак.

Влада України раніше не робила офіційних заяв про удар (або кілька ударів) по Дніпровській ГЕС і не розповідала про наслідки. Водночас ще 22 листопада в "Укренерго" повідомляли, що у країні внаслідок масованих ударів росіян по інфраструктурі пошкоджено майже всі ТЕС й великі ГЕС.

Контекст:

Від осені минулого року Росія здійснила 15 масованих ракетних атак на інфраструктуру України, остання – 9 березня 2023 року, зазначали в "Укренерго". Також окупанти атакували енергетичну інфраструктуру із застосуванням дронів-камікадзе.

За даними уряду України станом на грудень, 50% енергосистеми пошкоджено або зруйновано. Зокрема, російські ракети уразили всі теплові електростанції й більшість ГЕС.

Через обстріли у країні почали вводити тимчасові вимкнення світла, в окремих випадках вони тривали кілька діб.

12 лютого 2023 року "Укренерго" вперше за час осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

Україна витримала російські удари по інфраструктурі, пройшла зиму й уже розпочала підготовку до наступного опалювального сезону, заявив 1 березня Зеленський.

В енергосистемі України через атаки РФ залишаються пошкодженими 19 енергоблоків ТЕС, чотири енергоблоки ТЕЦ і вісім гідроагрегатів ГЕС, розповіли 24 березня в Міненерго. Деталей ситуації щодо конкретних станцій генерації у відомстві не розкрили.