Зеленський ввів санкції проти ще 178 росіян та осіб, пов'язаних із РФ

Указ, підписаний президентом, набуває чинності від дня опублікування
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про санкцій щодо ще 178 фізичних осіб. Відповідний указ №321/2023 11 червня опублікували на його сайті.

Більшість людей, яких додали до санкційного списку, – громадяни країни-агресора. Серед них судді РФ, зокрема судді Конституційного суду Росії, і навіть судді, які зрадили присягу Україні.

Санкції, зокрема, передбачають блокування активів і фінансових операцій, заборону на передавання технологій, прав на об'єкти інтелектуальної власності та відмову в наданні і скасуванні віз, застосування інших видів заборони на в'їзд в Україну.

Указ, підписаний президентом, набуває чинності від дня його опублікування.

Контекст:

Україна вперше ввела санкції проти компаній і громадян, причетних до російської агресії, у 2015 році – за рік після того, як аналогічні заходи застосували США та ЄС. Відтоді українські та міжнародні санкції багаторазово розширювали і продовжували.

Зеленський неодноразово ухвалював санкції проти фізосіб та юросіб, пов'язаних із країною-агресором Росією. Останні укази на цю тему Зеленський підписав 27 травня. Він ввів у дію рішення РНБО проти 220 юридичних і 51 фізичної особи. У вечірньому зверненні того дня він розповів, що йдеться про підприємства військово-промислового комплексу РФ і компанії, які стосуються ВПК.