Зеленський: Із Криму вже почалася міграція найбільш далекоглядних щурів держави-терориста

Зеленський: Сьогодні Україна почала відзначати першу річницю перших переможних боїв повномасштабної війни
Фото: president.gov.ua
Україна звільнить усі окуповані Росією території, як звільнила навесні 2022 року низку населених пунктів. Про це заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 21 березня, яке опублікувала його пресслужба.

"Сьогодні Україна почала відзначати першу річницю перших переможних битв повномасштабної війни – боїв на півночі нашої держави, які призвели до втечі окупанта", – сказав президент.

Він нагадав, що саме 21 березня 2022 року завершилася битва за Мощун – "маленьке село в Київській області, яке стало першим великим кроком нашої держави до перемоги у цій війні".

"Були й інші такі кроки... Битва за Гостомель. Бої за Ірпінь. Боротьба на Чернігівщині й Сумщині. Битва за Зміїний. Жорстоке протистояння на півдні України й унікальна наша оборонна операція, яка повернула свободу Харківщині. Ми прийдемо до такого ж результату й в інших активних діях. У героїчній битві за Донбас, у якій неминуче домінуватиме український прапор. У подальшому протистоянні на півдні, яке відновить нормальне українське життя в Приазов'ї. У поверненні нашого Криму, звідки вже почалася міграція найбільш далекоглядних щурів держави-терориста", – заявив Зеленський.

Президент сьогодні вшанував пам'ять українських захисників, які загинули під час битви за Мощун.

Контекст:

Після російського вторгнення 24 лютого 2022 року населені пункти Київської області стали зоною інтенсивних боїв. Російські окупанти скоїли тут масові воєнні злочини проти цивільного населення: мародерство, фізичне насильство, викрадення й убивство людей, зокрема дітей.

2 квітня Київську область звільнили від російських загарбників.

У населених пунктах регіону виявили тіла вбитих мирних жителів. У деяких загиблих були зв'язані руки. Кадри з убитими мирними жителями Київської області шокували світ.

Станом на 15 березня 2023 року в Київській області від моменту деокупації виявили тіла 1374 загиблих мирних жителів.