Зеленський заявив лідерам "Великої сімки", що зараз не час для переговорів із Росією – AFP

Зеленський вважає, що час сідати з Росією за стіл переговорів ще не настав
president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський під час відеозвернення до лідерів G7 заявив, що зараз не час для переговорів із Росією, і Україна вступить у них, коли забезпечить собі "сильну позицію", повідомляє 27 червня у Twitter французьке агентство AFP.

Український лідер, зазначає агентство з посиланням на неназваного представника французької делегації, чітко дав зрозуміти, що Україна хоче опинитися в сильній переговорній позиції перед поновленням діалогу з Росією.

Крім того, Зеленський, звертаючись до учасників саміту, закликав лідерів "Великої сімки" посилити санкції проти РФ і зробити все можливе, щоб покласти край вторгненню Росії в Україну до кінця року.

Контекст:

Переговори про закінчення війни Україна та Росія вели на рівні делегацій. Відбулося чотири очні раунди (останній – 29 березня в Туреччині). Крім того, делегації зустрічалися у відеоформаті. Наразі переговорний процес припинено, бо з російського боку немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України.

В ОП наголошували, що припинення вогню без відведення російських військ неприпустимо, оскільки призведе лише до того, що РФ і далі контролюватиме частину територій України. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба говорив, що не вірить у можливу домовленість із Росією про режим припинення вогню, оскільки РФ не прагне миру, а можливу паузу у воєнних діях використає для накопичення сил.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово говорив про готовність говорити з Путіним і ще в березні закликав главу Кремля "своїми ногами виходити звідти, де він там є", і прийти на зустріч у будь-яку точку світу, окрім України, Росії та Білорусі.

Президент США Джо Байден 31 травня заявив, що переговори України з Росією "зайшли у глухий кут" не з вини Києва.

Арахамія під час візиту до Вашингтона 15 червня заявив, що Україна зараз перебуває у слабкій переговорній позиції, тому не хоче сідати за стіл переговорів.

Президент Франції Еммануель Макрон за підсумками зустрічі із Зеленським 16 червня в Києві заявив, що Німеччина та Франція не вимагатимуть, щоб Україна йшла на поступки у переговорах із Росією.