Зеленський заявив про необхідність тиснути на РФ для проведення саміту "Нормандської четвірки"

Зеленський говорив про саміт лідерів "Нормандської четвірки" під час спільного брифінгу з Меркель
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 12 липня на спільному брифінгу з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель у Берліні закликав тиснути на Росію для проведення саміту лідерів "Нормандської четвірки".

Зеленський і Меркель вийшли до преси після короткої зустрічі тет-а-тет і перед бесідою, яку було заплановано у них у форматі вечері.

Трансляцію брифінгу вели у Facebook Офісу президента.

"Ключовою темою є питання мирного врегулювання на Донбасі. Я хочу ще раз подякувати за незмінну підтримку нормандського формату з боку пані Меркель і з боку Французької Республіки – президенту [Еммануелю] Макрону. Я вважаю, що це прекрасний проєкт, який готувала німецька сторона спільно з французькою, під назвою "Ключові кластери з виконання Мінських домовленостей", – сказав Зеленський.

Глава держави підкреслив, що Україна підтримала цей проєкт.

"Він зараз знаходиться у Російській Федерації, і тільки Росія сьогодні не акцептувала ці кроки щодо закінчення війни на Донбасі. Мені здається, що всі країни, ми всі разом повинні звертатися до російської сторони, тиснути, щоб відбулася зустріч у нормандському форматі і ми все-таки закінчили війну на сході України і повернули наші незаконно анексовані території", – додав він.

Контекст:

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло щонайменше 13 тис. осіб.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

Останній саміт лідерів "Нормандської четвірки" проводили понад рік тому – 9 грудня 2019 року в Парижі. У його підсумковому комюніке написано, що сторони домовилися про припинення вогню, відкриття нових пунктів пропуску, обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року, розведення сил і засобів на трьох нових ділянках на Донбасі, продовження на рік дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" і розширення мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Домовленості виконали частково.

Планували, що наступний саміт відбудеться в березні – квітні 2020 року, однак цього не сталося.

У січні 2021 року глава Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що в межах переговорів щодо врегулюванню конфлікту на Донбасі в нормандському форматі Німеччина і Франція розробляють план мирного завершення війни, так звані кластери, на базі яких у майбутньому може з'явитися дорожня карта. У березні він повідомив, що "конкретний план мирного врегулювання" готовий, сторони чекають на реакцію Росії. За його словами, так звані кластери – "логічні кроки, які повністю відповідають духу і принципам Мінських домовленостей, міжнародному праву і можуть, у разі їх погодження, стати основою для дорожньої карти, яка дійсно б завершилася встановленням миру на Донбасі".