Зеленський анонсував "неприємний сюрприз" для окупантів під час контрнаступу

Зеленський сказав, чого чекає від контрнаступу України
Фото: EPA
Україна все ще очікує нових постачань зброї від своїх західних партнерів для контрнаступу. Про це розповів президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю суспільним мовникам, які є членами Eurovision News, зокрема Euronews, опублікованому 11 травня.

Зеленський підкреслив, що Україна очікує відповідну бронетехніку, яку надають частинами. За його словами, з уже наявною кількістю можна рухатися вперед, але тоді будуть великі втрати людей, а це неприйнятно. Тому потрібно ще трохи часу, сказав він.

Зеленський наголосив, що не хоче говорити, коли розгорнуть дії, тому що це підготувало б противника.

"Хотілося б, щоб це був неприємний сюрприз, а не навпаки", – сказав він.

За словами Зеленського, українські сили оборони зроблять усе, щоб змусити ворога тікати.

У цьому самому інтерв'ю Зеленський заявив, що поки неможливо з упевненістю сказати, чи зможе Україна повністю відновити свій суверенітет після майбутнього контрнаступу.

Контекст:

Українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року українських територій, зокрема Криму, і, відповідно, вихід на кордони 1991 року з повним відновленням суверенітету України.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов на початку січня сказав, що Україна навесні планує серйозний наступ.

У середині квітня Буданов, коментуючи перспективи українського контрнаступу, заявив, що "найближчим часом усі це побачать і відчують". На прохання схарактеризувати наступ ЗСУ, який готують, глава ГУР МО відповів: "Буде швидко".

Верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, командувач ЗС США в Європі Крістофер Каволі 26 квітня заявив, що українці наразі в гарній позиції і зможуть зробити "сюрприз". Він додав, що 98% обіцяної бойової техніки вже доправили.

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський зазначав, що Україна буде готова розпочати контрнаступ, "щойно отримає зброю, про яку домовилася з партнерами".

Заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов в інтерв'ю The Independent, опублікованому 7 травня, сказав, що коли розпочнеться контрнаступ ЗСУ, Росія буде в паніці.

Остаточного плану українського контрнаступу ще не затвердили, є кілька варіантів, зазначив 9 травня секретар РНБО України Олексій Данілов.