Зеленський: Закінчення війни ще не гарантує миру. Аморальні компроміси неминуче призведуть до нової крові

Зеленський: Росія зараз шукає короткострокового затишшя паузу, щоб відновити сили. Але така пауза лише погіршить ситуацію
Фото: president.gov.ua
Справжній довготривалий мир може стати результатом лише повного демонтажу всіх елементів російської агресії, наголосив президент України Володимир Зеленський. Про це він сказав у зверненні до учасників Halifax International Security Forum, яке опублікував Офіс президента.

Він зазначив, що більшість дискусій на цьогорічному форумі стосуватиметься одного питання: "як закінчити російську війну", – і підкреслив, що завдання потрібно формулювати точніше: "як відновити справжній мир".

"Просто закінчення війни ще не гарантує миру. Росія зараз шукає короткострокового затишшя – паузу, щоб відновити сили. Хтось назвав би й це закінченням війни. Але така пауза лише погіршить ситуацію. Не можна назвати миром і будь-які ідеї поступок нашою землею або нашим суверенітетом, які колись звучали. Аморальні компроміси неминуче призведуть до нової крові", – сказав Зеленський.

Президент нагадав, що Україна запропонувала формулу миру з 10 пунктів, а він презентував її Генасамблеї ООН та саміту "Великої двадцятки".

"У чому сенс такого підходу? Ми виокремлюємо те, із чого складається російська агресія, і пропонуємо партнерам разом із нами демонтувати всі елементи агресії, щоб дати безпеку. Це те, у чому кожен із наших партнерів може проявити своє лідерство", – сказав Зеленський.

Він зазначив, що, зокрема, продовження експортної "зернової ініціативи" – реальне наближення продовольчої безпеки. На думку президента, також крок за кроком можна просуватися й у реалізації інших пунктів.

"Я пропоную вам, шановні учасники й учасниці форуму, обрати можливі варіанти лідерства для ваших країн. Кожен пункт нашої формули миру містить пропозиції конкретних рішень. Будь ласка, оберіть, у якому пункті ви можете допомогти", – закликав Зеленський.

Контекст:

Останнім часом від Росії почастішали вимоги розпочати переговори. Активізувалося обговорення цієї теми у західних ЗМІ.

30 вересня президент РФ Володимир Путін у зверненні, присвяченому незаконній анексії українських територій, висунув вимогу до України припинити вогонь і негайно сісти за стіл переговорів, водночас відкидаючи, що повернення Україні її територій буде на порядку денному.

У відповідь Зеленський заявив, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з нинішнім президентом це неможливо. "Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом", – сказав він. 4 жовтня Зеленський ввів у дію ухвалене 30 вересня рішення Ради нацбезпеки і оборони, у якому офіційно констатують "неможливість проведення переговорів із Путіним".

10 листопада Зеленський сказав, що не відкидає переговорів із РФ. Він наголосив, що, "крім ультиматумів, нічого не чув від чинного президента РФ", але "не зачинив дверей". Зеленський наполягає, що переговори можливі за таких умов: відновлення територій, повага до Статуту ООН, відшкодування завданих війною збитків, покарання воєнних злочинців, гарантії ненападу.