Зеленський закликав главу МАГАТЕ прямо засудити російський теракт на Каховській ГЕС та збільшити зусилля, щоб звільнити ЗАЕС

Зеленський (праворуч) анонсував візит Гроссі в Україну
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 6 червня провів телефонну розмову із главою Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі.

Про це Зеленський поінформував у Facebook.

"Говорив сьогодні з директором МАГАТЕ Гроссі, зокрема про те, що сталося з Каховським водосховищем, загальну ситуацію із Запорізькою атомною станцією. Закликав директора МАГАТЕ прямо і недвозначно засудити сьогоднішній російський теракт та до максимуму збільшити наші зусилля, щоб звільнити ЗАЕС", – написав президент.

Зеленський розповів у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook ОПУ, що в розмові з Гроссі обговорив "шляхи мінімізації ризиків для безпеки ЗАЕС" після терористичного акту РФ щодо підриву дамби Каховської ГЕС.

"Домовилися про візит пана Гроссі до України", – додав президент.

Глава МАГАТЕ поінформував 6 червня, що безпосередньої загрози безпеці ЗАЕС унаслідок підриву Каховської ГЕС зараз немає.

Водночас в українському "Енергоатомі" заявляли, що підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької АЕС. Як пояснили в компанії, вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція одержувала підживлення для конденсаторів турбін та систем безпеки ЗАЕС. Наразі станційний ставок-охолоджувач наповнений достатньо для потреб станції, зазначили у компанії.

У ГУР Міноборони України висловили думку, що підрив російськими окупантами Каховської АЕС посилює загрозу ядерної катастрофи, оскільки наповнюваність ставків-охолоджувачів Запорізької атомної електростанції залежить від рівня води у Дніпрі.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що ЗАЕС зараз не працює, рівень води у ставку-охолоджувачі – на технічно необхідній позначці.

Контекст:

Уранці 6 червня оперативне командування "Південь" повідомило про підрив росіянами Каховської ГЕС.

За даними "Укргідроенерго", унаслідок підриву машинного залу зсередини Каховську ГЕС зруйновано повністю і відновити її неможливо.

Зеленський скликав засідання РНБО через підрив Каховської ГЕС російськими окупантами. Глава держави доручив провести евакуацію людей із районів ризику та забезпечити питною водою всі міста і села, яким постачали воду з Каховського водосховища.

У Херсонській області оголошено евакуацію. За даними Херсонської ОВА, внаслідок техногенної катастрофи може бути затоплено приблизно 80 населених пунктів.

Рівень води в Каховському водосховищі падає майже на 15 см/год, заявив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. В "Укргідроенерго" прогнозують, що Каховське водосховище спрацюється (тобто вода в ньому опуститься до рівня, нижчого за ГЕС) за чотири дні.

Зеленський говорив, що підрив греблі Каховської ГЕС – найбільша рукотворна екологічна катастрофа в Європі за десятки років. За інформацією Офісу президента, внаслідок вибуху у Дніпро потрапило не менше ніж 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

Зеленський заявив, що, за даними української розвідки, підрив був навмисним, але ворог діяв хаотично, допустивши затоплення власної техніки.