Зеленський запропонував скликати саміт постійних членів Ради Безпеки ООН за участю України, Туреччини та Німеччини

Зеленський: Ми фактично перебуваємо у сірій зоні у безпековому вакуумі
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський пропонує скликати саміт держав постійних членів Ради Безпеки ООН за участю України, Німеччини та Туреччини. Про це він заявив 19 лютого під час Мюнхенської конференції з безпеки, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Я пропоную в найближчі тижні скликати саміт держав – постійних членів Ради Безпеки ООН за участю України, Німеччини та Туреччини з метою розв’язання безпекових викликів у Європі і напрацювання нових дієвих безпекових гарантій для України. Гарантій сьогодні, поки ми не є членом оборонного Альянсу і фактично перебуваємо у сірій зоні – у безпековому вакуумі", – заявив президент.

Постійними членами Ради Безпеки ООН є США, Росія, Франція, Великобританія та Китай.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, надані Україною.

Переговори щодо врегулювання конфлікту проводять у межах тристоронньої контактної групи (ТКГ, Україна – ОБСЄ – Росія) та "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).