Україна може звільнити Крим раніше за інші регіони – Жданов

У Криму зараз мало російських військ. Але й Україна має накопичити сили, щоб мати змогу звільнити півострів, вважає Жданов
Фото: ru.krymr.com

Збройні сили України за певних умов можуть розпочати звільнення Криму до повного відновлення контролю над іншими захопленими Росією регіонами, вважає український військовий експерт Олег Жданов, інтерв'ю з яким 24 червня публікує "Крим.Реалії".

На думку Жданова, операція зі звільнення Криму може розпочатися в разі успішного просування ЗСУ вздовж чорноморського узбережжя. Тоді можна не чекати на підхід українських військ до кордонів Ростовської області, вважає він.

"Тоді є можливість частину сил і засобів направити до Криму, тим більше, що там сьогодні кількість військ [РФ] не така велика, як це було на початку вторгнення", – сказав Жданов.

Він пояснив, що окупанти зараз використовують півострів для транзиту озброєнь, як ремонтну базу і базу постачання південного угруповання російських військ, а самі війська перебувають на півдні України, Крим ослаблений.

Жданов зазначає, що й Україна зараз не має достатнього для звільнення півострова технічного ресурсу.

"Необхідний такий ресурс, щоб ми змогли сформувати достатнє угруповання. Він повинен обчислюватися сотнями одиниць кожного виду озброєння – танки, артилерія, бойові броньовані машини тощо", – назвав експерт умову для початку операції зі звільнення Криму.

Контекст:

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

"Окупантам доведеться піти з Криму. Як і з Херсона, Мелітополя, Енергодара, Маріуполя та всіх інших міст і громад, де вони поки що зображають господарів. Господарями вони там точно не будуть", – заявив президент України Володимир Зеленський 24 травня. Він наголосив, що вторгнення Росії в Україну почалося саме з Криму.

Зброя, яку отримають ЗСУ від США та інших західних партнерів, допоможе повернути окуповані Росією території, зокрема Донбас та Крим. Про це міністр оборони України Олексій Резніков заявив 16 червня в інтерв'ю CNN після зустрічі контактної групи з оборони України у Брюсселі. За його словами, "Крим – стратегічна мета для України, тому що це українська територія". 

Постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева 17 червня заявила, що Україна після повномасштабного вторгнення Росії готова застосовувати для повернення півострова не лише політичні й дипломатичні, як раніше, а й військові методи.