Жителі Ізюма, які рятували культурну спадщину міста, не виходять на зв'язок – Ткаченко

Жителі Ізюма, які під час окупації рятували культурну спадщину міста, досі не виходять на зв'язок, повідомив Ткаченко
Фото: Олександр Ткаченко / Facebook
Частина мешканців Ізюма Харківської області, які рятували культурну спадщину в місті під час окупації, не виходять на зв'язок. Про це 20 вересня повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в Telegram.

"Повертаюся з Ізюма. 80% міста зруйновано. Дехто з тих, хто рятував культурну спадщину, не виходить на зв'язок", – написав він.

Ткаченко зазначив, що під час облоги Ізюм було фактично перетворено на згарище – школу, яка простояла в центрі міста 140 років і витримала Другу світову війну, бібліотеку, музичну школу зруйновано повністю.

За його словами, співробітники Краєзнавчого музею змогли зберегти всю колекцію та експонати, але пошкоджено дах будівлі.

Контекст:

Російські загарбники заблокували Ізюм на початку березня. Місто зазнавало інтенсивних обстрілів та авіаударів. За даними міськради, понад 80% інфраструктури знищено. Від початку квітня Ізюм було окуповано.

Наприкінці серпня – на початку вересня ЗСУ розпочали контрнаступ на півдні та сході країни. У відеозверненні увечері 11 вересня президент України Володимир Зеленський сказав, що українські військові звільняють Ізюм.

14 вересня Зеленський приїхав у звільнений Ізюм. Він зустрівся з військовими й узяв участь у церемонії підняття українського прапора в місті.