Жителі окупованого Донецька і півночі області тисячами тікають через Маріуполь у Росію через відсутність води, тепла й електрики – Андрющенко

Затор від села Безіменне до кордону з Московією понад 30 км, зазначив Андрющенко
Скріншот: Андрющенко Time / Telegram
Жителі окупованої півночі Донецької області, а також Донецька тікають у Росію "у спробі перейти від виживання до життя".

Про це 18 грудня у Telegram повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"Біжать. Із півночі Донецької області, Донецька люди тікають через Маріуполь на Московію. Тисячами. Затор на в'їзд у Маріуполь із донецького напрямку на 5 км, – написав Андрющенко. – Біжать не від війни та бойових дій. Біжать від відсутності води. Електрики. Тепла. Від базових умов життя. У намаганні перейти від виживання до життя. Ось воно, наслідок Росії. Прямий та беззаперечний. Руїна. Суцільна руїна".

За словами радника мера, жителі Маріуполя "теж потрохи почали тікати від Холодомору".

"Затор від села Безіменне до кордону з Московією – понад 30 км. Легкових автівок. Від 10 годин очікування в полі заради виживання", – розповів Андрющенко.

Контекст:

Російські війська оточили Маріуполь у перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке розпочалося 24 лютого. Окупанти не змогли взяти місто штурмом і почали скидати на нього авіабомби й обстрілювати. Із початку березня Маріуполь був у блокаді, із другої половини травня – у повній окупації.

Мер міста Вадим Бойченко повідомляв, що в Маріуполі внаслідок дій російських військ зруйновано половину багатоквартирних будинків. Загалом, за підрахунками влади, пошкоджено 33 тис. інфраструктурних об'єктів.

До повномасштабного вторгнення у Маріуполі проживало 530 тис. осіб. За різними оцінками, під час боїв за місто загинуло від 20 тис. до 25 тис. мирних жителів, точних даних немає.

Люди в Маріуполі не мають опалення і замерзають, а колабораційна влада нічого не робить, заявляла Маріупольська міська рада.