Жителів Запорізької області росіяни змушують отримувати спецперепустки для переміщень по окупованих територіях – Генштаб ЗСУ

Окупанти ускладнюють місцевим жителям переміщення по Україні
Фото: EPA (архів)
Для переміщення по окупованих територіях українцям доводиться отримувати спецперепустки, видають їх загарбники лише в разі успішного проходження фільтрації. Про це повідомляє 26 березня Генеральний штаб ЗСУ.

"У Бердянську Запорізької області російська окупаційна так звана адміністрація видала розпорядження місцевим жителям до 1 квітня отримати в міській комендатурі перепустки для переміщення по тимчасово зайнятих територіях Запорізької області. Але при умові успішного проходження фільтрації", – ідеться в повідомленні.

Перепустки видаватимуть окремо на людей і транспортні засоби.

У лютому Центр національного спротиву, створений Силами спецоперацій ЗСУ, повідомляв, що окупаційна влада в Бердянську вводить нові правила, які фактично закривають виїзд із міста. За інформацією ЦНС, із 1 березня необхідна перепустка для виїзду з міста.

Спецперепустки росіяни вводять і в інших окупованих регіонах – зокрема, у Луганській та Херсонській областях.

Контекст:

Після нападу на Україну російські окупаційні війська захопили частину території Запорізької області. 26 лютого 2022 року після боїв зі Збройними силами України окупанти зайшли до 150-тисячного Мелітополя.

Обласний центр Запоріжжя окупанти взяти не змогли. Тому вони вирішили зробити Мелітополь "столицею" тимчасово окупованої частини Запорізької області і проводили там псевдореферендум про "приєднання" регіону до РФ.