Журналіст Пасховер: Ви про яку реінтеграцію того боку Донбасу говорите? Ви цей хоча б інтегруйте

Гранітне розташоване в "сірій зоні"
Фото: EPA

У селищі Гранітному Донецької області в "сірій зоні" немає банкоматів, пошти, лікарні, тому жителі змушені їхати в сусідні Маріуполь або Волноваху. Але в Маріуполь із села автобуси не їздять, а у Волноваху курсують тричі на тиждень. Про це розповів журналіст Олександр Пасховер.

Мешканці Гранітного Донецької області, яке розташоване в так званій сірій зоні біля лінії розмежування в зоні конфлікту на Донбасі, не можуть кожного дня виїжджати в сусідні міста Волноваху або Маріуполь, щоб відвідати лікарню, пошту та інші установи, яких немає в селищі. Про це у Facebook написав журналіст видання "Новое время" Олександр Пасховер.

"Був у Гранітному. Зацікавився тим, як люди добираються на велику землю і назад. З урахуванням того, що в селищі немає банкоматів, пошти, лікарні та іншого, місцевим доводиться часто їздити по зарплату, пенсію, по купу довідок у відносно сусідні Волноваху, Маріуполь (приблизно 40 км)", – написав він.

Пасховер зазначив, що в Маріуполь автобуси з Гранітного не ходять.

"У Волноваху – тричі на тиждень: понеділок, середа, п'ятниця, але тільки один рейс: о 5.30 туди й о 15.00 назад. Хто не встиг, той спить, як співав Володимир Пресняков, як "придорожная трава", – розповів журналіст.

За його словами, поїхати з Гранітного у Волноваху на автомобілі коштує 600 грн в один бік, у Маріуполь – 800 грн.

"Туди і назад – множимо на два. Це розмір небагатої пенсії. А багатої тут немає. Інтернету теж немає (є у декого слабкий мобільний інтернет від Vodafone) – XIX століття, тільки без коней і поштових карет. І ось у мене запитання: а хіба потрібно бути дуже багатою державою, щоб просто забезпечити щоденним автобусним рейсом ці селища?" – написав Пасховер.

Він зазначив, що мова не йде про безкоштовний транспорт.

"Люди на боці, який на 100% контролює Україна, стали практично "невиїзними". Часом приблизно третину пенсії або зарплати вони змушені залишити тільки на процедурі отримання пенсії і зарплати. Гаразд, держава у нас кульгає на обидва коліна, а десятку-другому мультимільйонерів-патріотів профінансувати щоденні рейси (не факт, що вони ще й не окупляться) які заповіді забороняють? Держава не може (не хоче) забезпечити людей, які проживають у "сірій зоні", утриманням на рівні виживання, то хоча б нехай їм забезпечить економію тих крихт, що там грошима зовуть. Ви про яку реінтеграцію того боку Донбасу говорите? Ви цей хоча б інтегруйте", – заявив журналіст.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.