ЗМІ повідомили про вибух у районі аеродрому Бельбек у Криму. Окупаційна влада Севастополя заявила, що було збито безпілотник

Так званий губернатор Севастополя заявив, що в районі аеродрому Бельбек збили безпілотник
Фото: pixabay.com
Уранці 19 жовтня пролунав гучний вибух у районі аеродрому Бельбек у тимчасово окупованому Росією Криму. Про це повідомив Telegram-канал "Крымский ветер".

"Як інформують наші джерела, о 7.45 на Північній стороні Севастополя пролунав гучний вибух у районі аеродрому Бельбек. У місцевих пабліках пишуть, що російська ППО збила безпілотник", – ідеться в повідомленні.

За інформацією "Крим. Реалії", було п'ять гучних ударів, проте диму не було видно. У Telegram-каналі "Чп / Севастополь" повідомили про "сильні звуки вибухів" у Любимівці.

Так званий губернатор Севастополя Михайло Развожаєв заявив у Telegram, що в Севастополі відпрацювала система ППО в районі Північної сторони. За попередніми даними, було збито безпілотник у районі аеродрому Бельбек.

Пізніше він написав, що в Севастополі збили БПЛА, частина уламків якого "упала на житлову споруду у приватному секторі".

Контекст:

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість країн світу. Після окупації РФ перетворила Крим на військову базу.

Після того як у лютому 2022 року РФ розпочала повномасштабну війну проти України, українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

У серпні у Криму сталося кілька вибухів на військових об'єктах Росії. 9 серпня вибухи пролунали на військовому аеродромі Саки в селищі Новофедорівка. У підсумку, за даними Збройних сил України, було знищено щонайменше дев'ять ворожих літаків. У міноборони РФ заявили, що відбулася "детонація кількох авіаційних боєприпасів", і наголосили, що "жодного вогневого впливу" по аеродрому не було.

Увечері 18 серпня пролунало щонайменше чотири вибухи в районі аеродрому Бельбек. Развожаєв заявив, що збили БПЛА. Також 1 жовтня в районі аеродрому сталася пожежа.

Україна офіційно не підтвердила своєї причетності до того, що відбувається у Криму, проте низка авторитетних західних ЗМІ, зокрема CNN і The New York Times, стверджують, що за вибухами у Криму стоїть саме вона. Президент України Володимир Зеленський закликав жителів півострова й інших окупованих територій не наближатися до російських військових об'єктів.