"Зміна влади в Києві й позбавлення суверенітету". ISW вважає, що цілі РФ у війні проти України залишаються незмінними

ISW вважає, що РФ хоче змінити українську владу і позбавити країну суверенітету
Фото: EPA
Цілі Росії у війні проти України залишаються незмінними: Кремль хоче домогтися зміни влади в Києві і провести "територіальну експансію далеко за межі Донбасу". Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), опублікованому 5 липня.

Аналітики інституту наголосили, що секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев 5 липня сказав, що мета нападу на Україну "демілітаризувати й денацифікувати територію країни і реально досягти її нейтрального статусу", повідомляло російське пропагандистське агентство "РИА Новости". Таку саму мету озвучував президент РФ Володимир Путін 24 лютого, у день вторгнення в Україну.

"Цілями Росії під час вторгнення в Україну залишаються зміна влади в Києві та позбавлення суверенітету будь-якої української держави, котра пережила російський напад, незважаючи на російські військові невдачі та риторику, яка натякає на скорочення військових цілей після цих поразок. […] Чітке повторення Патрушевим початкових цілей Путіна майже за п'ять місяців переконливо свідчить про те, що Кремль не вважає нещодавні успіхи Росії в Луганській області достатніми для досягнення початкових цілей "спеціальної операції", підтверджуючи поточну оцінку ISW про те, що Кремль налаштований на значну територіальну експансію за межами Донбасу", ідеться у звіті.

Окрім того, про наміри РФ свідчить те, що "російська влада й далі закріплює адміністративний контроль над окупованими територіями України".

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію України 24 лютого. Путін виправдовував агресію необхідністю "демілітаризації" та "денацифікації" України.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що справжня мета Кремля "поглинути всіх у Європі, кого керівництво Росії вважає своєю власністю, а не незалежними державами".