ЗСУ довіряє 97% українців – опитування

Більшість українців довіряє Збройним силам України
Фото: EPA
Українці найбільше довіряють Збройним силам України. Про це свідчать результати опитування Національного демократичного інституту, опубліковані 1 липня Київським міжнародним інститутом соціології, який проводив польову частину дослідження.

ЗСУ довіряє або повністю довіряє 97% респондентів, президенту Володимирові Зеленському – 85%, Держслужбі України з надзвичайних ситуацій – 87%, Нацгвардії – 85%, Силам територіальної оборони – 82%, Раді нацбезпеки і оборони – 74%, Нацполіції – 59%, місцевій владі – 56%, прем'єр-міністру Денисові Шмигалю – 57%, уряду – 56%, голові Верховної Ради Русланові Стефанчуку – 43%, Офісу генпрокурора – 37%, Верховній Раді – 40%.

Інфографіка: kiis.com.ua

Опитування проводили 2–11 травня. Методом CATI (телефонне інтерв'ю з використанням комп'ютера) проведено 2500 інтерв'ю.

"Тимчасово окуповані території станом на 23 лютого 2022 року (Автономна Республіка Крим, Севастополь, окуповані райони Донецької та Луганської областей) були виключені з вибірки. Респонденти, які проживають на територіях, окупованих після 24 лютого 2022 року, були опитані (якщо вони відчували себе в достатній безпеці, щоб відповідати на запитання)", – ідеться у повідомленні.

Результати цього опитування треба вважати репрезентативними лише для дорослого населення, яке зараз проживає в Україні та користується мобільними телефонами. Випадкова похибка для національної вибірки не перевищує 2,2%.

Дослідження фінансово підтримали Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Швеція, міністерство закордонних справ Великобританії та міністерство міжнародних справ Канади.

Контекст:

Із 24 лютого 2022 року Росія веде проти України повномасштабну війну.

До цього, 2014 року, РФ окупувала український Крим і розпочала збройний конфлікт на Донбасі, унаслідок якого було окуповано також частину Донецької та Луганської областей.