ЗСУ відбили приблизно 60 російських атак на лиманському, бахмутському і мар'їнському напрямках – Генштаб

Запеклі бої точаться за Бахмут і Мар'їнку
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook
Протягом останньої доби російські окупанти намагалися наступати на трьох напрямках, найзапекліші бої точаться за Бахмут і Мар'їнку Донецької області. Про це повідомив 5 травня у Facebook Генеральний штаб Збройних сил України.

Повідомляють, що ЗСУ відбили приблизно 60 російських атак на лиманському, бахмутському і мар'їнському напрямках.

"На лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Білогорівки та південно-західної околиці Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Андріївка, Греківка, Макіївка, Невське, Піщане, Діброва, Білогорівка Луганської області й Торське, Сіверськ, Верхньокам’янське, Спірне і Роздолівка Донецької області", – зазначено у зведенні.

На бахмутському напрямку тривають бої в місті Бахмут. Також невдалі наступальні дії ворог вів у напрямку населених пунктів Богданівка і Маркове. Від ворожих обстрілів постраждали Никифорівка, Васюківка, Новомаркове, Маркове, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Олександро-Шультине, Диліївка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Обстріляв Авдіївку, Первомайське, Нетайлове і Карлівку Донецької області.

На мар'їнському напрямку противник намагається покращити тактичне становище. Протягом доби відбито численні атаки противника в Мар'їнці. Водночас ворожих обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Побєда і Новомихайлівка Донецької області.

Контекст:

РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частину Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного і південного напрямків.

У квітні сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

Найінтенсивніші бої зараз точаться на Донбасі. Бахмут окупанти намагаються захопити з літа 2022 року.