"Зуби дракона", траншеї та колючий дріт. Наєв показав на відео укріплення північного кордону

Наєв розповів, як триває укріплення північного кордону
Скріншот: Сергій Наєв / Telegram

У північній операційній зоні щодня тривають роботи з обладнання оборонних рубежів і позицій, мінування місцевості. Як вони відбуваються, розповів 6 лютого у Facebook командувач Об'єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Роботи ведуть ЗСУ й обласні військові адміністрації. ЗСУ обладнують польову фортифікацію, а ОВА облаштовують бетонні споруди й виконують інші завдання.

"Усе це робиться для того, щоб зміцнити наші оборонні спроможності", – зазначив Наєв.

Також триває підготовка для майбутніх сил, які надійдуть у разі зростання загрози. Польову фортифікацію перетворюють на довготривалу за допомогою бетону.

За даними Наєва, протягом останнього тижня заклали понад 3,5 тис. протитанкових мін, вирили 4,5 км протитанкового рову й 5 тис. траншей. На оборонних позиціях уже встановили приблизно 25 бетонних вогневих споруд.

Командувач опублікував відео, на якому видно, як риють укріплення і траншеї, встановлюють так звані зуби дракона з бетону, які мають перешкодити просуванню ворожої техніки, й обладнують оборонні споруди колючим дротом.

Контекст:

15 грудня 2023 року Наєв розповів, що за останні два тижні зафіксували сім спроб російських диверсійно-розвідувальних груп потрапити на територію України. Він зазначив, що ДРГ заходять із Брянської, Курської й Бєлгородської областей країни-агресора РФ, намагаючись потрапити в Чернігівську, Сумську області й Богодухівський район Харківської області.

17 грудня ДПСУ повідомила, що РФ активізувала диверсійно-розвідувальні групи в Сумській і Харківській областях. Одну із груп викрили в Сумській області, диверсантів вибили за лінію державного кордону.

На початку січня Наєв повідомляв, що РФ розгорнула поблизу північного кордону України приблизно 19 тис. військових, озброєних бронетехнікою, артилерією, РСЗВ і ППО.

За останні місяці фортифікаційне обладнання кордону на півночі України, за словами Наєва, посилено більше ніж на 60%.