Звільнені з полону американці розповіли, як їх били й катували росіяни

Іноземців відпустили на волю під час великого обміну полоненими 21 вересня
Фото надала пресслужба Офісу президента України
Звільнені з російського полону американські добровольці Алекс Дрюке й Енді Г'юн розповіли про катування та знущання окупантів. Про це написало 1 жовтня видання The Washington Post.

Американці познайомилися вже в Україні. Вони приєдналися до інтернаціонального легіону територіальної оборони України, що складається із сотень іноземців.

9 червня американці разом зі своїм підрозділом виїхали з Харкова на північ. Вони мали стежити із БПЛА за російськими військовими. Підрозділ натрапив на ворожу засідку, частині підрозділу вдалося повернутися, але Дрюке і Г'юна взяли в полон. У них відібрали зброю та спорядження і зв'язали їх. Спершу їх вивезли на територію Росії.

За словами Дрюке, після перетину російського кордону протягом кількох днів вони сиділи із зав'язаними очима. Із них лише час від часу знімали пов'язки. За цей час вони виявили, що перебувають у таборі з наметів, у кожному з яких розмістили по шестеро-семеро військовополонених. Територію оточували огорожа й колючий дріт.

У полоні американців допитували, застосовували психологічне й фізичне насильство, давали недостатньо їжі й питної води.

Допити Дрюке назвав "жахливими". За його словами, росіяни сумнівалися, що вони були пересічними військовими. За спогадами американців, у них неодноразово запитували, чи вони не працюють у ЦРУ. Вони наказували стати на руки й коліна і стояти так, доки ноги не затерпали. Якщо вони рухалися, їх били.

За чотири дні полонених перевезли на окуповану територію України до Донецької області. Там тортури стали ще гіршими, розповіли американці. Їх тримали в тісних холодних камерах, викладених кахельною плиткою, у підвалі. На день їм давали буханець хліба й воду, яка часто була брудною. Г'юн також розповів, що чув крики людей, яких допитували. Американських полонених також часто били. За їхніми словами, британець Пол Юрі також зазнав там побиття і внаслідок цього помер.

Ще за чотири тижні американців з іншими в'язнями перевели в інше місце. Там жорстокого побиття не було, проте умови були жахливими, розповіли вони. Зокрема, їх сильно кусали клопи – у Г'юна руки і спина залишалися дуже ушкодженими від укусів навіть за тиждень після звільнення.

Вони втратили приблизно по 13 кг ваги за час полону, а на їхніх зап'ястках досі залишилися фіолетові рубці там, де їх зв'язували.

За словами колишніх полонених, в обох заніміли руки, що, можливо, свідчить про ушкодження нервів. Дрюке вважає, що він міг зламати чотири ребра. Г'юн бореться з короткочасною втратою пам'яті і каже, що його розум "погіршився" в полоні.

Дрюке і Г'юна звільнили в межах обміну полоненими 21 вересня, коли повернули, зокрема, захисників "Азовсталі". Звільненню іноземців сприяла Саудівська Аравія.

Контекст:

Про полон американців Дрюке і Г'юна стало відомо 16 червня. За даними The Telegraph, вони служили добровольцями в одному з регулярних підрозділів української армії. Вважають, що вони стали першими американськими військовослужбовцями, котрі опинилися в полоні у росіян.

21 вересня стало відомо про звільнення 10 іноземців, які воювали на боці України, із російського полону. Їхніх імен спершу не називали, але було відомо, що серед звільнених є громадяни п'яти країн – США, Великобританії, Швеції, Хорватії й Марокко. Літак із ними приземлився в Саудівській Аравії.