Звільнений з ОРДЛО український розвідник: Постійно натрапляю на зраду

Мазанько: Запитання в мене почали виникати одразу після арешту
Фото: svoboda.org
Леонід Мазанько, який співпрацює з українською розвідкою і кілька місяців провів у полоні у бойовиків "ЛНР", заявив у опублікованому 3 липня інтерв'ю "Радио Свобода", що став жертвою зради.

Бойовики затримали його в червні 2015 року, після того, як його видав український розвідник, який перекинувся на бік ворога, пояснює "Радио Свобода". У грудні підконтрольна бойовикам прокуратура обвинуватила Мазанька в підривній діяльності та "зраді батьківщині". Обміняли його в лютому 2016-го. Зараз Мазанько живе в Одесі.

Журналіст запитав його під час інтерв'ю, чи не шкодує він, що співпрацював зі спецслужбами.

"Тепер шкодую. Від початку так званої "русской весны" і до сьогодні я постійно натрапляю на зраду в лавах силових структур, на зраду серед державних службовців. Запитання в мене почали виникати одразу після арешту. Я розумів, що мене заарештували не просто так і не тому, що я десь помилився. Я розумів, що сталася зрада, тільки не розумів, хто зрадив", – відповів Мазанько.

Він вважає, що інформацію про нього як про "агента Майнера" бойовикам передав український розвідник Мірошниченко, який перейшов на їхній бік.

"Я прочитав, що є свідок "Алексєєв Петро Іванович" – це так зашифрували Мірошниченка, тому що він перебував під захистом. Він мав доступ до матеріалів цього підрозділу департаменту Служби зовнішньої розвідки, у червні 2015 року перейшов на бік "МДБ ЛНР" і передав відомості про мене, "агента Майнера". Тому, вже коли я вийшов на свободу, коли у нас був час спокійно поспілкуватися з оперативними працівниками Служби зовнішньої розвідки, з'ясували, що він перейшов не один, перейшла ціла сім'я Мірошниченка, батько і двоє синів-офіцерів, Юрій і Олексій", – зазначив ексбранець бойовиків.

За його словами, він не має інформації, чи розслідували інцидент зі зрадою.

"Не знаю, чи порушено кримінальну справу проти Мірошниченка. Не знаю, чи є заочне рішення суду стосовно нього. Але точно знаю, що я не притягнутий у цьому питанні ні як свідок для давання показань, ні тим паче як постраждала особа. Напевно, це неправильно. Жодного розслідування, жодного шуму. У травні до мене звернулися колишні полонені, агенти Служби безпеки України та інших підрозділів, яких так чи інакше через недбалість, слабку професійну підготовку чи якийсь збіг обставин заарештували "МДБ ЛНР" або "МДБ ДНР", вони відсиділи. Їм пощастило, як і мені, вони потрапили в обмін. Ці люди – використаний матеріал, об нас витерли ноги й забули", – заявив Мазанько.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року РФ розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

За даними президента України Володимира Зеленського, за час конфлікту загинуло понад 14 тис. осіб.

Українська влада і бойовики "ЛДНР" кілька разів обмінювалися утримуваними особами.