Агент ФБР назвав Познера пропагандистом і співробітником КДБ

Агент ФБР заявив, що Познер працював на КДБ
Фото: ЕРА

Спеціальний агент ФБР Кевін Гелсон у своїх письмових свідченнях зазначив, що журналіст Володимир Познер працював в управлінні з дезінформації радянського КДБ.

Спеціальний агент Федерального бюро розслідувань (ФБР) Кевін Гелсон назвав журналіста Володимира Познера радянським пропагандистом і співробітником Комітету держбезпеки СРСР (КДБ). Про це йдеться в письмових свідченнях Гелсона, опублікованих на сайті мін'юсту США.

Гелсон дав свідчення у справі мешканки Вашингтона, росіянки Марії Бутіної, затриманої 15 липня 2018 року за обвинуваченням у просуванні інтересів Росії без попередження. Він повідомив, що Бутіна в листуванні з неназваним американцем назвала один із листів "Другий Познер".

На думку агента ФБР, Бутіна мала на увазі російського журналіста.

"Я вважаю, що це твердження стосується Володимира Познера – пропагандиста, який працював в управлінні з дезінформації радянського КДБ і часто з'являвся на західних телеканалах, щоб пояснювати погляди Радянського Союзу під час Холодної війни", – заявив Гелсон.

Більше в документах Бутіної Познера не згадано.

Журналіст у коментарі "Медиазоне" відкинув свій зв'язок із КДБ.

"Такі речі коментувати навіть смішно. Я справді з'являвся на екранах, я дійсно працював у нашій зовнішньополітичній пропаганді – у Держтелерадіо СРСР на іномовленні", – розповів Познер.

Утім, він додав, що був невиїзним із СРСР майже 30 років.

"Якби я працював у КДБ, я б, напевно, усе-таки їздив світом", – підкреслив він.

Журналіст додав, що не буде подавати позов про захист ділової репутації у зв'язку зі свідченнями Гелсона.

"Цей співробітник ФБР висловив свою думку, не більше. Я зовсім не збираюся з ним дебатувати", – підсумував Познер.