Активи найближчого оточення Путіна оцінюють у $24 млрд – розслідування OCCRP

У найближчого кола Путіна виявили активи на $24 млрд
Фото: ЕРА

Більшість із заможних людей, наближених до президента РФ Володимира Путіна, має активи у великих компаніях, пов'язаних із нафтогазовою сферою або державним сектором, зазначає Центр дослідження корупції та організованої злочинності.

Найближче оточення президента Росії Володимира Путіна володіє активами вартістю $24 млрд. Про це йдеться в розслідуванні Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Більшість із фігурантів списку має активи у великих компаніях, пов'язаних із нафтогазовою сферою або держсектором РФ.

Зокрема, ідеться у розслідуванні про бізнесменів Аркадія і Бориса Ротенбергів. Їхній сукупний статок становить приблизно $3,6 млрд.

Також у списку фігурує Геннадій Тимченко, який посідає, за версією журналу Forbes, четверте місце в списку найбагатших людей Росії. Його статки оцінюють у $16 млрд.

Окрім того, за даними OCCRP, до найближчого кола Путіна належать підприємець Юрій Ковальчук, власник нерухомості в Москва-Сіті Ільгам Рагімов, співвласник банку "Росія" Микола Шамалов і його син Юрій, президент пенсійного фонду "Газпрому". Другого сина Шамалова Кирила називають зятем Путіна.

Серед інших родичів президента РФ у розслідуванні згадано дочок Путіна Марію і Катерину, його двоюрідного брата Ігоря і сина іншого двоюрідного брата Михайла.

Окремо OCCRP пише про "можливих наближених" Путіна, які "володіють величезними активами, однак водночас залишаються "поза полем зору громадськості" і мають труднощі "з поясненням походження свого багатства".

До цієї підкатегорії входить три людини: Сергій Ролдугін, Михайло Шеломов і Петро Колбін. Ролдугін, зокрема, фігурував у "панамських досьє". Шеломов – син двоюрідної сестри Путіна за материнською лінією, він володіє частками в банку "Россия" і страховій компанії "Согаз". Колбін – друг дитинства Путіна, третій за розміром активів акціонер найбільшої енергетичної групи Gunvor.

Водночас до списку не увійшли політики і топ-менеджери російських держкомпаній, яких вважають друзями Путіна.

Центр дослідження корупції та організованої злочинності OCCRP – міжнародний некомерційний проект, що об'єднує низку регіональних центрів розслідувальної журналістики та незалежних ЗМІ.