Алексієвич про фразу "католики вбиватимуть православних або кого завгодно": Це була метафора

Алексієвич: Я дивуюся, як вони змогли прочитати все це. Це була метафора не про те, що католики воюватимуть із православними
Фото: news.tut.by

Білоруська письменниця Світлана Алексієвич прокоментувала критику на свою адресу з боку митрополита Мінсько-Могилевського Римсько-католицької церкви в Білорусі Тадеуша Кондрусевича.

Фраза про те, що в Білорусі "католики вбиватимуть православних або кого завгодно" у контексті війни в Україні, яка викликала критику з боку католицької церкви Білорусі, була лише метафорою, заявила білоруська письменниця і лауреат Нобелівської премії з літератури 2015 року Світлана Алексієвич у коментарі виданню TUT.BY.

"Коли мені поставили запитання про Україну, я сказала, що Крим – це, безсумнівно, окупація, а що стосується Донбасу – це, звичайно, війна, розв'язана Путіним (російським президентом Володимиром Путіним. – "ГОРДОН"). Таку війну можна розв'язати в будь-якому місці. Можна відправити туди танки, кілька машин з автоматами, відморозки завжди які-небудь знайдуться. Це можна розгойдати і в Білорусі, католики воюватимуть із православними. Треба було мені сказати, що і православні з католиками, що в Україні навіть православні з православними воюють. Про жодних католиків, про жодну війну в Білорусі не йшлося. Я дивуюся, як вони змогли прочитати все це. Це була метафора не про те, що католики воюватимуть із православними", – підкреслила Алексієвич.

9 червня в ефірі телеканала "Дождь" Алексієвич говорила про те, що Росія розв'язала війну в Україні, вона також припустила, що схожий конфлікт може виникнути і в Білорусі.

Митрополит Мінсько-Могилевський Римсько-католицької церкви в Білорусі Тадеуш Кондрусевич написав відкритого листа Алексієвич, у якому висловив стурбованість її словами про можливість міжконфесійного конфлікту в Білорусі.