Антидопінгові комітети 16 країн вимагали відсторонити Росію від Олімпіади 2018

МОК іще не ухвалив рішення про санкції щодо РФ
Фото: EPA

Заборона на участь російської команди на зимових Олімпійських іграх у Пхьончхані має стати покаранням за махінації з допінг-пробами під час Ігор у Сочі, уважають члени Інституту національних антидопінгових організацій.

16 країн – членів Інституту національних антидопінгових організацій (iNADO) закликали Міжнародний олімпійський комітет усунути делегацію Росії від участі у зимових Олімпійських іграх у 2018 році у Пхьончхані, повідомляє BBC.

Звернення до МОК ухвалили під час зустрічі членів iNADO в Денвері (США).

На думку авторів, незавершене розслідування корупційних схем із підміною допінг-проб під час Олімпіади в Сочі 2014 року ставить під загрозу "чистих" спортсменів.

У iNADO висловили подив через те, що у МОК досі не ухвалили рішення у зв'язку з доповіддю незалежної комісії Річарда Макларена, яка у 2016 році навела подробиці державної підтримки допінгу в Росії. Зокрема, мова йшла про підміну допінг-проб чемпіонів і призерів Ігор у Сочі.

Представники антидопінгових агентств стурбовані чутками про те, що Росія відбудеться грошовим штрафом.

У Росії не визнали висновків Макларена і не надали МОК і Світовому антидопінговому агентству повного доступу до даних Московської антидопінгової лабораторії, нагадали в інституті.

Звернення підписали представники антидопінгових агентств Австрії, Австралії, Канади, Данії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Ірландії, Японії, Нідерландів, Нової Зеландії, Норвегії, Сінгапуру, Швеції, Великої Британії та США.

Глава МОК Томас Бах у червні говорив, що санкції до Росії за можливі допінгові порушення на зимових Олімпійських іграх 2014 року в Сочі має бути затверджено не пізніше ніж у жовтні 2017 року.

Олімпіада у Пхьончхані пройде з 9 до 25 лютого 2018 року.