Асад надіслав Путіну телеграму зі співчуттями про збитий Іл-20 через два дні після інциденту

Телеграму Путіну Асад (ліворуч) надіслав 19 вересня
Фото: ЕРА

Висловлюючи співчуття президенту РФ Володимирові Путіну щодо збитого в Сирії російського літака Іл-20, президент Сирії Башар Асад назвав загиблих "російськими героями", а Ізраїль – агресором.

19 вересня президент Сирії Башар Асад надіслав президенту РФ Володимирові Путіну телеграму зі співчуттями щодо збитого в Сирії російського літака Іл-20. Про це повідомляє сирійське державне агентство SANA.

У зверненні від свого імені та від імені сирійського народу Асад назвав "мученицькою" загибель "російських героїв", які, за його словами, виконували в Сирії "благородну місію" разом зі збройними силами РФ.

Асад поклав відповідальність за напад на Ізраїль, який, на його думку, виявляє агресію в регіоні й використовує для досягнення своїх цілей "найбрудніші засоби".

Іл-20 зник із радарів пізно ввечері 17 вересня, підлітаючи до середземноморського узбережжя Сирії.

18 вересня в міноборони РФ повідомили, що його збили сирійські засоби протиповітряної оборони (ППО). У підсумку загинуло 15 російських військовослужбовців. За інформацією міністерства оборони РФ, літак підставили під вогонь ізраїльські винищувачі F-16, які завдавали ударів по Сирії. Вони нібито прикривалися російським літаком.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу підкреслив, що вина за це повністю лежить на ізраїльській стороні. Він сказав своєму ізраїльському колезі Авігдору Ліберману, що Росія залишає за собою право на кроки у відповідь.

У зв'язку з інцидентом посла Ізраїлю Гаррі Корена викликали у МЗС РФ. В Армії оборони Ізраїлю заявили, що катастрофу російського Іл-20 спричинив "обширний і безладний" вогонь сирійських систем ППО. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив президенту Росії Володимирові Путіну, що Ізраїль готовий передати Росії всі дані для розслідування аварії Іл-20 і поклав відповідальність за збитий літак на Сирію.

Іл-20 призначений для радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби. Виробництво літаків припинено 1976 року.