Авіаексперт Лукашевич: Виявилося, що РФ не має технічної переваги навіть порівняно з Індією

Лукашевич: Коли світ іде вперед, а ти стоїш на місці, у тебе постійно змінюється той, хто стоїть попереду
Фото: Vadim Lukashevich / Facebook

Відмова Індії від створення з Росією винищувача п'ятого покоління є "ударом у спину" для РФ, уважає авіаексперт Вадим Лукашевич.

Відмова Індії від багатомільярдної угоди з Росією щодо розроблення індійського винищувача п'ятого покоління через відсутність у РФ якихось унікальних технологій є важким ударом. Таку думку висловив російський авіаексперт Вадим Лукашевич у Facebook.

"Якщо раніше індуси пояснювали свою відмову від участі у спільній програмі створення винищувача п'ятого покоління тим, що наш Т-50/Су-57 не є малопомітним, то тепер виявилося, що ми взагалі не маємо жодних технічних переваг навіть порівняно з Індією. Ось такий удар у спину –  спиніше вже нікуди", – підкреслив він.

Авіаексперт додав, що Росії залишилося дочекатися, коли "Зімбабве вийде з двостороннього договору про нерозміщення зброї в космосі".

"Коли весь світ іде вперед, а ти стоїш на місці, захлинаючись від власної винятковості, у тебе постійно змінюється той, хто стоїть безпосередньо попереду. Колись це була Америка, потім Європа, Японія, потім Китай, і ось тепер Індія... Мозамбіку і Бангладеш приготуватися", – підсумував він.

У серпні 2017 року глава індійського бюро ресурсу Вівек Рагхуванші заявив, що Індія має намір замінити російські палубні винищувачі Міг-29К через складнощі з їх експлуатацією та технічними проблемами.

20 квітня 2018 року видання Jane's Defense Weekly із посиланням на офіційні джерела повідомило, що Індія вийшла зі своєї 11-річної спільної програми з Росією щодо створення винищувача п'ятого покоління. Індійська сторона заявила, що російський Су-57, який в міноборони Індії вважали перспективним багатофункціональним винищувачем, не відповідає вимогам щодо непомітності, бойової авіоніки, радарів і датчиків.

13 червня видання Economic Times повідомило, що останнім "цвяхом у труну проекту" на $9 млрд стали запевнення організації оборонних досліджень і розроблень міноборони Індії, що країна вже має всі необхідні технології, або вони зараз у розробленні.