Австралійські газети вийшли із чорними першими шпальтами на знак протесту проти законів про нацбезпеку

Австралійські газети протестують проти закону про нацбезпеку
Фото: Michael Miller / Twitter

Провідні австралійські газети протестують проти законів про національну безпеку, які обмежують роботу преси.

Найбільші австралійські газети, серед яких The Australian, The Daily Telegraph і The Sydney Morning Herald, вийшли із заретушованим текстом і штампом "таємно" на перших шпальтах. Про це повідомляє ВВС.

У такий спосіб ЗМІ протестують проти законів про національну безпеку, які обмежують свободу преси і, на думку журналістів, формують "культуру секретності" в країні.

Майкл Міллер, виконавчий голова News Corp Australia, у Тwitter закликав громадськість запитати уряд: "Що вони намагаються приховати від мене?"

Компанія Nine, видавець Sydney Morning Herald і The Age, опублікувала такі самі титульні сторінки.

Австралія ризикує "стати найтаємнішою демократією у світі", сказав керівний директор Австралійської мовної корпорації Девід Андерсон.

Протест газетярів, який організувала коаліція "Право на знання", підтримали деякі телеканали, радіостанції та онлайн-видання.

У 2018 році в Австралії ухвалили закони про боротьбу зі шпигунством, згідно з якими розголошення секретної інформації може загрожувати тюремним ув'язненням. Видання вимагають, щоб журналістів і їхніх інформаторів не притягали до відповідальності. В уряді заявили, що підтримують свободу преси, але не вважають, що ЗМІ можуть бути вищими за закон.

У червні 2019 року відбулися обшуки в Австралійській мовній корпорації та компанії News Corp Australia. Вони були пов'язані з публікаціями про воєнні злочини в Афганістані та спроби спецслужб стежити за громадянами Австралії. Обидві статті було написано на основі витоків інформації. Перед судом може постати троє журналістів.