Бабін назвав указ Путіна про військові збори у РФ 2020 року прихованою формою масової мобілізації

Бабін зазначив, що раніше у зборів був "чіткий строк проведення"
Фото: krymr.com

Указ президента РФ Володимира Путіна про призов росіян, які перебувають у запасі, на військові збори 2020 року відрізняється від указів, підписаних главою Кремля в попередні роки, заявив експредставник президента України у Криму Борис Бабін.

Президент РФ Володимир Путін оголосив про масову мобілізацію військових запасу. Таку думку юрист-міжнародник, колишній уповноважений представник України у справах Європейського суду з прав людини й експредставник президента України у Криму Борис Бабін висловив 29 червня у Facebook.

Приводом для його поста став указ №430 "Про призов громадян Російської Федерації, які перебувають у запасі, на військові збори 2020 року", підписаний главою Кремля 29 червня.

"У державі-агресорі президентським указом... оголошено призов осіб із запасу на військові збори. Такі призови у РФ і раніше відбувалися щорічно... Попередні щорічні путінські укази передбачали призов запасних на збори з чітким строком їх проведення – до двох місяців. А от сьогоднішній указ, уперше в цій серії за багато років, жодних строків тривалості призову не встановлює... Нинішній указ №430 можна вважати прихованою формою масової мобілізації у збройні сили РФ запасу, на невизначений строк та в невідомому наразі обсязі", – написав він.

Юрист зазначив, що попередні укази Путіна погодили з регіональною владою, "бо мобілізація – це й економічне питання".

"У 2020 році й такого обмеження вже немає. Бо на економіку вже там ніхто, мабуть, і не дивиться. Фактично ж сьогоднішнім указом особи призиваються владою РФ із запасу – до особливого розпорядження", – пояснив Бабін.

Свій пост Бабін зарахував до "хронік апокаліпсису".

2014 року Росія анексувала Крим та розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє українська сторона.