Баришников – Серебренникову: Знущання над людьми не заважають посадовцям добре спати

Баришников: Посадовці, слідчі, прокурори та їхні верховні начальники глибоко, міцно й невиправно безталанні
Фото: EPA

Знаменитий танцюрист Михайло Баришников звернувся зі словами підтримки до театрального режисера Кирила Серебренникова, який перебуває в Росії під домашнім арештом.

Настане час, коли переслідування російською владою театрального режисера Кирила Серебренникова будуть згадувати як невдалу спробу посадовців "постригти всіх під одну гребінку". Із такими словами звернувся до Серебренникова знаменитий танцюрист і балетмейстер Михайло Баришников, який живе у США.

Звернення Баришникова, який не користується соціальними мережами, опублікував у своєму Facebook письменник Борис Акунін.

"Посадовці, слідчі, прокурори та їхні верховні начальники глибоко, міцно й невиправно безталанні. Їхній єдиний талант – це талант ката, який виражається на тлі необмеженої влади й індивідуального маніакального мракобісся. Знущання над людьми не заважають посадовцям добре спати. Їм невідомі творчі муки художника", – стверджує артист.

За словами Баришникова, ті, хто переслідує Серебренникова, хочуть принизити його необґрунтованими обвинуваченнями, перетворити на посміховисько.

"Нічого в них не вийде. Настане день, коли все, що відбувається з вами, будуть згадувати з огидою як невдалу спробу "стригти всіх під одну гребінку". Іще раз хочу сказати – тримайтеся", – написав танцюрист.

Головне управління з розслідування особливо важливих справ Слідчого комітету Росії затримало Серебренникова в ніч на 22 серпня. Його обвинувачують в організації розкрадання не менше ніж 68 млн руб. (приблизно $1,15 млн), виділених у 2011–2014 роках на реалізацію проекту "Платформа".

За словами режисера, обвинувачення проти нього абсурдні, оскільки проект "Платформа" було реалізовано саме за ті гроші, які виділила держава.

23 серпня Басманний суд Москви відправив Серебренникова під домашній арешт. 4 вересня міський суд Москви не задовольнив апеляції режисера на зміну запобіжного заходу, дозволивши йому тільки дві години прогулянок на день.

У 1974 році артист Ленінградського театру опери та балету імені Кірова Михайло Баришников не повернувся до СРСР після гастролей у Канаді. Того ж року він став артистом "Американського театру балету" у Нью-Йорку. Його вважають одним із найкращих майстрів балету за всю історію цього виду мистецтва.