Білоруський опозиціонер Статкевич: Для силовиків у Білорусі Путін – інтелігентний, розумний, добре говорить і круто віджав Крим

Статкевич: У нас вісім спецслужб, і вони стежать одна за одною
Фото: EPA

Представники силових відомств у Білорусі сприймають президента Росії Володимира Путіна як лідера, який протистоїть Заходу, водночас бажання президента Білорусі Олександра Лукашенка маневрувати у зовнішній політиці розцінюють як слабкість. Таку думку висловив білоруський опозиціонер Микола Статкевич.

Президент Росії Володимир Путін популярніший серед білоруських силовиків, ніж лідер країни Олександр Лукашенко. Про це в інтерв'ю УНН розповів колишній кандидат у президенти Білорусі, голова незареєстрованої опозиційної Білоруської соціал-демократичної партії Микола Статкевич.

"Путін популярніший у Білорусі, ніж Лукашенко, і в першу чергу серед офіцерів силових структур. Ось така ситуація", – сказав Статкевич. За його словами, білоруські силовики ненавидять Лукашенка.

"Так, він непопулярний. Більш того, його ненавидять. Щоб переворот був успішним, він повинен починатися зверху. А він регулярно, як будь-який диктатор із досвідом, тасує силовиків. Він навіть перекидає їх з однієї структури в іншу, наприклад, виходець із МВС може опинитися в КДБ тощо. Він їх міняє місцями. Більш того, він не довіряє білорусам. У нас традиційно, що МВС очолює представник із Росії, і зараз ось  із Луганської області (Ігор Шуневич. "ГОРДОН"). Він боїться цього дуже, тому з правом на оперативну діяльність у нас вісім спецслужб, і вони стежать одна за одною. Там усе дуже жорстко. Для них Путін – більш інтелігентний, розумний, добре говорить, що круто віджав Крим і протистоїть Заходу. Вони ж виховані в дусі озлобленості на НАТО. Вони сприймають зараз це так, а будь-які бажання Лукашенка маневрувати сприймаються як слабкість", – заявив білоруський опозиціонер.

Статкевич – критик президента Білорусі Олександра Лукашенка, його суперник у боротьбі за президентське крісло на виборах 2010 року. Його було заарештовано під час розгону акції протесту в день президентських виборів 19 грудня 2010 року і засуджено до шести років колонії посиленого режиму за обвинуваченням в організації масових заворушень. Помилуваний Лукашенком у серпні 2015 року.

30 жовтня, через день після участі в мітингу пам'яті жертв сталінських репресій перед будівлею білоруського КДБ, Статкевича вчергове було затримано білоруськими правоохоронцями. За даними "Радіо Свобода", протягом 10 місяців 2017 року Статкевич провів у в'язниці 34 доби.

Росія окупувала Крим і Севастополь після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.