Брат Джонсона розкритикував Мей за політику щодо Brexit і подав у відставку з посади міністра транспорту Великобританії

Джо Джонсон подав у відставку
Фото: EPA

На думку міністра транспорту Великобританії Джо Джонсона, в країні потрібно провести новий референдум щодо виходу з ЄС. Він назвав "жахливою помилкою" угоду, підготовлену урядом британського прем'єра Терези Мей.

Міністр транспорту Великобританії Джо Джонсон подав у відставку. Про це він написав у своєму блозі на платформі Medium.

Джонсон розкритикував прем'єр-міністра країни Терезу Мей за план щодо виходу Великобританії з Євросоюзу (Brexit). Він заявив, що підтримував ідею Brexit і Мей протягом двох років.

"Але мені стає все більш очевидно, що угода, яка завершується у Брюсселі і Вайтголлі, буде жахливою помилкою... Перший варіант  той, який пропонує уряд: угода, яка залишить нашу країну економічно ослабленою, не кажучи про правила ЄС, яких вона повинна дотримуватися, і принесе роки невизначеності для бізнесу. Другий варіант  Brexit "без угоди", завдасть несправедливої шкоди нашій нації. Запропонувати нації вибір між двома глибоко непривабливими результатами, васалом і хаосом, – це невдача британського державного корабля в масштабі, небаченому з часів Суецької кризи... Те, що зараз пропонують, не буде схоже на те, що було обіцяно два роки тому", – заявив політик.

Він додав, що надії на "найлегшу торговельну угоду в історії" виявилися ілюзіями.

Джонсон нагадав, що його брат, екс-міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон, також не згодний із політикою Мей щодо Brexit, заявляючи, що пропоновані урядом домовленості гірші, ніж перебування країни в ЄС.

Він запропонував "дати громадськості право останнього слова". За словами Джонсона, у громадян Великобританії потрібно запитати, чи вони хочуть продовжити роботу із Brexit, коли вже відомі умови угоди, і якщо так, то чи має вихід країни з ЄС регламентуватися угодою, чи потрібно залишити блок без будь-яких угод.

23 червня 2016 року відбувся референдум про вихід Великобританії з ЄС. Згідно з його результатами, 51,9% британців проголосували за вихід країни зі спільноти, 48,1% – хотіли залишитися в ЄС. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей відкидала можливість проведення другого референдуму щодо Brexit.

Вихід Великобританії з ЄС заплановано на 29 березня 2019 року о 23.00 за лондонським часом (30 березня о 1.00 за Києвом). Перехідний період, під час якого буде збережено торговельні зв'язки, має тривати до кінця 2020 року.

За даними опитування телеканала Sky News, опублікованого 30 липня, 50% британців хочуть повторного референдуму щодо Brexit.

Опитування Survation для мовника Channel 4, проведене з 20 жовтня до 2 листопада, свідчить, що в разі повторного референдуму 54% жителів Великобританії підтримали б подальше членство країни в ЄС.