Британські науковці заявили про успішне випробування вакцини від коронавірусу на людях

Оксфордські науковці продовжать випробування потенційної вакцини
Фото: EPA

Науковці з Оксфордського університету заявили, що імунна відповідь виробилася в усіх учасників першого етапу клінічних випробувань потенційної вакцини від коронавірусу.

Науковці з Оксфордського університету (Великобританія) повідомили про успішне завершення першого етапу клінічних випробувань потенційної вакцини від коронавірусу на людях. Результати дослідження опубліковано в медичному журналі The Lancet.

Вакцину AZD1222, створену на основі аденовірусу шимпанзе, випробовували на 1077 добровольцях у квітні – травні 2020 року.

Автори заявляють, що в усіх учасників дослідження після вакцинації фіксували "гуморальну та клітинну імунну відповідь", яку супроводжували легкі або середньої тяжкості побічні ефекти. Найчастіше випробовувані повідомляли про біль у місці щеплення, лихоманку, озноб, м'язовий і головний біль, а також нездужання. Вживання парацетамолу послаблювало ці симптоми, ідеться в результатах.

Загалом, заявили автори, вакцина довела безпеку, тому незабаром науковці розпочнуть наступну стадію випробувань.

Спеціальних ліків від COVID-19 поки не існує, наразі під час цього захворювання проводять лише симптоматичне лікування. У Всесвітній організації охорони здоров'я зазначали, що низка лікарських засобів може сприяти поліпшенню самопочуття і полегшенню симптомів COVID-19, але поки немає підтверджень, що який-небудь препарат дає змогу запобігти або лікувати це захворювання.

Глава Європейського агентства лікарських засобів Марко Кавалері раніше повідомляв, що вакцина від коронавірусу у кращому разі буде готовою наступного року. 15 травня американський президент Дональд Трамп припустив, що вакцину від коронавірусу можуть створити і випробувати до кінця 2020 року.

За даними ВООЗ, наразі проводять приблизно 160 випробувань вакцини від коронавірусу SARS-COV-2 / COVID-19 у всьому світі, більше ніж 20 із них – на завершальних стадіях випробувань.