Будівництво "Північного потоку – 2" не передбачає припинення транзиту російського газу активними газопроводами – МЗС РФ

У МЗС РФ кажуть, що "Північний потік – 2" надзвичайно важливий із погляду постачань до ЄС трубопровідного газу
Фото: ЕРА

У міністерстві закордонних справ РФ заявили, що США вирішили вдатися до неекономічних методів боротьби за європейський газовий ринок, що стало головною причиною санкцій щодо "Північного потоку – 2".

Будівництво газопроводу "Північний потік – 2" не передбачає припинення транзиту російського газу активними газопроводами. Збереження транзиту газу через Україну можливе лише в разі надання Україною конкурентоспроможних тарифів і зняття всіх претензій до "Газпрому".

Про це повідомила заступник директора департаменту інформації і друку міністерства закордонних справ Росії Анастасія Федорова, коментуючи потенційну шкоду від газопроводу для енергобезпеки Євросоюзу й енергореформ в Україні, пише прес-служба відомства.

"Нам і багатьом нашим партнерам в Євросоюзі цей проект здається надзвичайно важливим з погляду постачання до ЄС трубопровідного газу, потреба європейських споживачів у якому з роками буде лише зростати через як падіння власного видобутку в Європі, так і стійкий попит на цей енергоносій", – заявила Федорова.

За її словами, в умовах, коли скраплений природний газ США програє в ціні російському трубопровідному газу, Сполучені Штати вирішили вдатися до неекономічних методів боротьби за європейський газовий ринок, що стало головною причиною санкцій щодо "Північного потоку – 2".

"Ужито найцинічніших методів недобросовісної конкуренції, коли головне завдання – очорнити конкурента і вплив на контрагента, зокрема за допомогою санкційного залякування, з метою змусити його купувати свій дорожчий товар. Водночас замовчують, що зміна структури ринку призведе до зміни цін на газ, що надходить до Євросоюзу", – запевняє посадовець.

На її думку, противники "Північного потоку – 2" дбають про власний зиск або керуються прагненням "нашкодити Росії".

Проект "Північний потік – 2", очолюваний колишнім канцлером Німеччини Герхардом Шредером, передбачає будівництво двох ниток газопроводу сукупною потужністю 55 млрд м&³3; газу на рік із Росії до Німеччини дном Балтійського моря. Газопровід "Північний потік", який уже введено в експлуатацію, складається з двох ниток довжиною 1224 км із пропускною здатністю 27,5 млрд м&³3; кожна. Він проходить дном Балтійського моря. "Газпром" почав постачання цим газопроводом у 2012 році.

У грудні 2015 року президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що проект другої черги газопроводу "Північний потік" не відповідає енергетичним правилами ЄС (Третьому енергетичному пакету) і підриває роль України як транзитера газу.

У березні 2016 року вісім країн Євросоюзу підписали звернення до Єврокомісії з протестом проти проекту газопроводу.

Підписаний сьогодні президентом США Дональдом Трампом законопроект про нові антиросійські санкції передбачає, що обмеження торкнуться будівництва газопроводу "Північний потік – 2".

Контракт НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром" передбачає обов'язковий транзит російського газу через територію України до кінця 2019 року.

У квітні 2017 року глава "Газпрому" Олексій Міллер озвучив плани скоротити у п'ять разів транзит російського газу через Україну.