Чехія вислала двох російських дипломатів через скандал про підготовку замаху на чеських чиновників

Бабіш заявив, що влада Чехії намагалася врегулювати ситуацію дипломатично, проте безуспішно

Фото: EPA

26 квітня чеське видання Respekt опублікувало розслідування про те, що до Праги прибув співробітник спецслужб Росії, який готував замах на деяких чеських чиновників. Чеський прем'єр-міністр Андрей Бабіш заявив, що причиною поширення такої інформації стала внутрішня боротьба між співробітниками посольства Росії у Празі.

Чеський уряд ухвалив рішення вислати двох російських дипломатів із країни і дав їм 48 годин на виїзд. Про це заявив прем'єр-міністр країни Андрей Бабіш, зазначає видання Denikn.

Бабіш оголосив, що він вдався до такого кроку через випадок, коли місцеві ЗМІ повідомили, що в Чехію прибув російський дипломат, який планував отруїти деяких чеських політиків.

Чеський прем'єр заявив, що причиною поширення такої інформації стала внутрішня боротьба між співробітниками посольства Російської Федерації у Празі.

Він зазначив, що влада Чехії намагалася врегулювати цю ситуацію дипломатично, проте підхід РФ до ситуації не залишив їм іншого виходу.

26 квітня Respekt опублікувало розслідування, в якому стверджували, що у Прагу прибув співробітник однієї з російських спецслужб із дипломатичним паспортом, у якого із собою міг бути рицин для отруєння деяких чеських чиновників, зокрема мера чеської столиці Зденека Гржиба і глави адміністрації 6-го району Праги Ондржея Коларжа.

Коларж був одним з ініціаторів демонтажу у Празі пам'ятника радянському маршалу Івану Конєву, а Гржиб перейменування площі перед посольством Росії на честь убитого російського опозиціонера Бориса Нємцова. Після прибуття кілера, за даними Respekt, Коларжа і Гржиба взяли під охорону.

Після виходу статті російське міністерство закордонних справ надіслало Чехії ноту протесту.

"Посольство Росії в Чехії категорично відкидає такі обурливі та брехливі інсинуації. Домисли, що містяться в публікації, не мають під собою абсолютно жодного підґрунтя", – ідеться в заяві.

28 квітня прессекретарка МЗС Чехії Зузана Штихова сказала журналістам, що російська нота є "недоречною спробою порушити свободу преси", повідомило агентство České noviny. Вона розповіла, що міністерство надіслало свою ноту в російське посольство, у якій вказало, що Чехія не буде втручатися в роботу журналістів, і нагадала про Договір про дружні відносини між Чехією та Росією, в якому обидві сторони зобов'язалися не втручатися у внутрішні справи одна одної.