Чепіга був із "ботаніків"-буквоїдів, відмінник у навчанні, але дуже посередній офіцер для "польової" роботи – товариш по службі

На пам'ятнику в Далекосхідному вищому загальновійськовому командному училищі викарбувано прізвище Героя Росії Чепіги
Фото: dvocu.ru

В Анатолія Чепіги, також відомого під ім'ям Руслан Боширов, був впливовий родич, який поклопотав про його влаштування в частину спецпризначення в Хабаровську після закінчення училища. Про це розповіли колишні товариші по службі офіцера, якого у Великобританії підозрюють в отруєнні екс-розвідника Сергія Скрипаля.

Герой Росії Анатолій Чепіга, він же Руслан Боширов, із відзнакою закінчив Далекосхідне вище загальновійськове командне училище (ДВЗКУ), після чого його було скеровано в загін спецпризначення, який дислокується в передмісті Хабаровська Матвіївці, водночас у загоні не думали, що у нього є дані до практичної розвідроботи. Про це пише "Новая газета", якій удалося поспілкуватися з трьома товаришами по службі Чепіги в хабаровському загоні.

Співрозмовники побажали залишитися анонімними, побоюючись розголошення державної таємниці, повідомляє видання.

Один зі співрозмовників твердо заявив, що Боширов із телеінтерв'ю каналу RT і Чепіга – одна й та сама людина.

"Зовні він змінився, але голос Боширова – це голос Толі", – заявив "Новой" офіцер.

Двоє інших ветеранів загону не впевнені в цьому повністю, хоча й визнали, що не бачили Чепіги із 2006 року.

"У нього був якийсь родич – велика шишка в адміністрації Хабаровського краю. Він і поклопотався за Толю, щоб його скерували в Хабаровськ, – згадує один із його колишніх товаришів по службі. – Чепігу вважали "блатним", із ним навіть командир загону полковник [Віталій] Берніков розмовляв підкреслено ввічливо".

У ДВЗКУ знають, що звання Героя Росії Чепізі надали "за Крим", але указ президента був закритим і визначити, у якій операції брав участь випускник училища, проблематично, сказав третій співрозмовник, який також вступив у хабаровський загін спецпризначення після училища.

"Не можу навіть припустити, чим конкретно Чепіга займався у Криму. Він був із "ботаніків"-буквоїдів, із відмінників у навчанні, але дуже посереднім офіцером для "польової" роботи", – уважає він.

У березні 2018 року у британському Солсбері нервово-паралітичним агентом "Новачок" було отруєно колишнього співробітника ГРУ Генштабу РФ Сергія Скрипаля і його дочку Юлію. Їм удалося вижити після замаху.

5 вересня у прокуратурі Британії назвали прізвища підозрюваних у нападі на Скрипалів. Повідомляли, що це росіяни Олександр Петров і Руслан Боширов. Прем'єр-міністр країни Тереза Мей підкреслила, що вони є офіцерами Головного управління (колишнє ГРУ) Генштабу РФ.

Двоє чоловіків, чиї фото опублікувала британська прокуратура, заявили, що дійсно були в Солсбері в березні, але їздили туди винятково на екскурсію. Свою причетність до отруєння та до роботи у ГРУ вони заперечували.

Згідно з розслідуванням групи Bellingcat і The Insider, людина, відома під прізвищем Боширов, – це полковник ГРУ, Герой Росії Анатолій Чепіга.

Учасник розслідування, журналіст Сергій Канєв 1 жовтня заявив, що Чепіга здобув медаль Героя за участь в евакуації з України президента Віктора Януковича під час подій на Майдані у 2014 році.