Чепіга може бути причетним до вбивства в Туреччині чеченського польового командира

Боширов-Чепіга міг брати участь в операції російської розвідки у Стамбулі, пишуть турецькі ЗМІ
Скріншот: RT на русском / YouTube

У листопаді 2015 року чеченського емігранта Вахіда Едельгерієва було вбито у Стамбулі. Газета Habertürk пише, що його ліквідацією займалася група Головного управління Генштабу, до складу якої входив полковник Анатолій Чепіга, він же Руслан Боширов, підозрюваний в отруєнні екс-розвідника Сергія Скрипаля.

Полковник Головного управління Генштабу РФ (колишнє ГРУ) Анатолій Чепіга, імовірно, входив у групу, яка 1 листопада 2015 року вбила у Стамбулі чеченського польового командира Абдулвахіда Едельгерієва. Про це 1 жовтня повідомила турецька газета Habertürk із посиланням на власні джерела.

Чепіга брав участь в операції розвідки як Андрій Шолхов, його спільника ідентифіковано як Дмитра Бодрова, ідеться в публікації.

Видання припускає, що Чепізі зробили пластичну операцію до або після ліквідації Едельгерієва, оскільки відрізняються риси його обличчя на записах камер спостереження в Туреччині й у Великобританії, де він під псевдонімом Руслан Боширов, імовірно, брав участь у замаху на колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля.

Як випливало з публікацій The Insider і Bellingcat, Чепіга свого часу служив у Чечні, тому не виключено, що саме його залучили до спецоперації зі знищення емігранта Едельгерієва, якого вважали непримиренним противником Москви.

5 вересня у прокуратурі Великобританії заявили, що в нападі на Скрипаля підозрюють росіян, що в'їхали у Сполучене Королівство за документами на ім'я Олександра Петрова та Руслана Боширова. Прем'єр-міністр країни Тереза Мей підкреслила, що вони є офіцерами Головного розвідувального управління Генштабу РФ.

12 вересня президент РФ Володимир Путін повідомив, що в Росії знають, хто такі Петров і Боширов. За словами глави Кремля, це звичайні цивільні особи.

13 вересня російський пропагандистський телеканал RT опублікував інтерв'ю з Петровим і Бошировим. Вони заявили, що дійсно були в Солсбері в березні, але їздили туди винятково на екскурсію. Свою причетність до отруєння та до роботи у ГРУ вони заперечували.

Згідно з розслідуванням групи Bellingcat і The Insider, людина, відома під прізвищем Боширов, – це полковник ГРУ, Герой Росії Анатолій Чепіга.